Izbrisan najvrijedniji izložak Dubrovačkih muzeja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dum (facebook)
Dubrovački muzeji priključili su se međunarodnom projektu muzejske solidarnosti te su privremenim simboličkim "brisanjem" jednog od svojih najvrijednijih izložaka, ulja na platnu "Venera i Adonis", slikara Parisa Bordonea, nastalog u Veneciji u prvoj polovici 16. stoljeća, uključili se u veliki međunarodni projekt muzejske solidarnosti.

Međunarodna kampanja kulturnog osvješćivanja pokrenuta je kao potpora Zemaljskom muzeju u Sarajevu koji je u listopadu 2012. zatvoren nakon 124 godine postojanja jer Vlada Bosne i Hercegovine nije uspjela osigurati njegov zakonski status i izvore financiranja. Slična sudbina prijeti još šest državnim kulturnim institucijama, uključujući Umjetničku galeriju BiH te Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH.

Muzeji i galerije su pozvani na solidarnost, koju pokazuju simboličnim "brisanjem" značajnih artefakata iz svog fundusa, i to tako da preko odabranog artefakta postave žutu traku s natpisom "Culture shut down", koji su dostavili organizatori projekta muzejske solidarnosti.

Prekriženi artefakat posjetiteljima treba biti dostupan do 3. ožujka, a 4. ožujka na Dan muzejske solidarnosti i točno šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, svi će odabrani artefakti svjetskih muzeja i galerija, uključeni u projekt, biti dostupni na službenoj web stranici cultureshautdown.net.

Inicijativu je pokrenula docentica na Massachusetts Institute of Technology dr. Azra Aksamija, jedna od osnivačica platforme Cultureshutdown, međunarodne inicijative koja okuplja znanstvenike, umjetnike i kulturne djelatnike spremne odgovoriti na nastalu krizu u BiH.

Kulturne ustanove u BiH čuvaju jedinstveno povijesno i kulturno blago, a umjetnički predmeti koji se čuvaju u tim ustanovama značajan su dio svjetske kulturne baštine. Njihovo je očuvanje od globalnog značaja, stoji, uz ostalo, u pozivu dr. Azre Aksamije svjetskim muzejima i galerijama da se uključe u projekt muzejske solidarnosti.