'

„Hatidže i majka sultanija su tu, Bali – beg nije stigao“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Operni koncert pod nazivom „Opereta mix“ održan je večeras, 6. veljače, s početkom u 20 sati, u Kazalištu Marina Držića, a sve to u sklopu ovogodišnjeg Dubrovnik karneval festa. Dubrovački simfonijski orkestar predvodio je dirigent Vladimir Kranjčević, a solisti su bili Lidija Horvat Dunjko, Blanka Tkalčić, Goran von Karkin i Ronald Braus koji je briljantno odradio i ulogu voditelja.

Na početku večeri izvedena su najpoznatija djela Wolfganga Amadeusa Mozarta; aria don Giovannia i duet Zerline i don Giovannia iz opere Don Giovanni, aria Ferranda iz opere Cosi fan tutte, aria Cherubina iz opere Figarov pir, aria kraljice noći iz opere Čarobna frula, prvi i drugi čin te duet Papagene i Papagena iz opere Čarobna frula. U nastavku, publika je mogla uživati u uvertiri i ariji Orlovskog iz operete Šišmiš, autora Josefa Straussa i ariji vojvode iz Verdijeve opere Rigoletto, čija se 200. obljetnica rođenja slavi ove godine. Tu su još bile izvedbe Straussovog Radetzky marša, Vilja i duet Hanne i Danila iz Leharove operete Vesela udovica, Barcarola iz Offenbachove opere Hoffmannove priče i arija don Annibalea iz Donnizettijeve opere Il Campanello koja govori o dubrovačkom ljekaru koji odlazi liječiti u Napulj. Koncert su otvorile polaznice baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića čiju je koreografiju osmislila Aida Vuković. Šlag na kraju bio je nastup dubrovačke operne pjevačice Dijane Hilje, koja ujedno i prvakinja opere.

Osim besprijekorne vokalne i glazbene izvedbe, program je popraćen nizom šaljivih komentara koji su nasmijali publiku i čitavo vrijeme održavali pozitivnu i živu atmosferu. Na samom početku, Braus se našalio i izjavio kako će on večeras biti maestro, a program je nastavio u sličnom, šaljivom tonu. „Evo mene opet u ulozi Olivera Mlakara“, našalio se. Budući da su maske samih izvođača bile inspirirane popularnom turskom serijom Sulejman Veličanstveni, Braus je izjavio: „Hatidže, majka sultanija i sultan su tu negdje, Bali - beg nije mogao doći“ i „Eh, da mi je netko rekao da će Hurem biti kraljica noći“, nakon izvedbe arije kraljice noći iz Čarobne frule od strane Lidije Horvat Dunjko. Ona je prisutne očarala nebesko – plavom haljinom u stilu popularne Hurem. Publika je pljeskala i uz Radetzky marš, a večer je zaključena prigodnim stihovima Maškare ća mogu maškare koji su se orili kazalištem.
 

 

Tekst: Ivona Butjer / Foto: Danijela Demarin