GRAD PREPUN Ovogodišnja Noć muzeja privukla brojne Dubrovčane

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kulturna manifestacija Noć muzeja i ove je godine tradicionalno privukla brojne posjetitelje, koji su uz standardni postav imali priliku uživati u tematskim izložbama, bogatom edukativnom i zabavnom programu, a sve to uz stručno vodstvo. Program je organiziran u Arheološkom muzeju u tvrđavi Revelin, u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževom dvoru, u Etnografskom muzeju Rupe, u Pomorskom muzeju, Prirodoslovnom muzeju i Domu Marina Držića.

Manifestacija je zabilježila izvrsnu posjećenost, i to svih generacija. Oni najmlađi mogli su uživati u igraonici i bojaonici, slušati priče o Stjepanu Gradiću i velikoj trešnji uz pripovjedačicu bajki Jasnu Held u Arheološkom muzeju u Revelinu. Posebno je zanimljiva bila i radionica puhanja stakla u organizaciji udruge Stakleni svijet.

Zanimljive prezentacije i predavanja održana su i u Etnografskom muzeju, gdje su se posjetitelji mogli upoznati s tradicijskim glazbalima i njihovim povijesnim razvojem kao i ulogom u plesnom i pjevačkom repertoaru.Renesansni Ansambl Plazarius uveo je u program u Kneževom dvoru, uz niz zanimljivih predavanja, između ostaloga o restauraciji zvona sa preslice Kneževa dvora i hrvatskoj ratnoj fotografiji.

Edukativno-dramsko-glazbeni program za djecu organiziran je u Pomorskom muzeju u suradnji s klubom Vrtuljak. Za one malo starije organizirano je predavanje o dubrovačkoj Nautici – Pomorskoj školi u Dubrovniku od 1852. godine.

Dom Marina Držića predstavio je interaktivni kviz o poznavanju života i djela Marina Držića, a mnogobrojni Dubrovčani unutar memorijalne kuće Doma Marina Držića putem touchpad-a su rješavali kviz na velikom ekranu o životu i radu ovog velikog komediografa. Također, predstavljene su i dvije brošure o životu i djelu Marina Držića.

'Jako smo zadovoljni odazivom, samo do 20 sati 700 ljudi je posjetilo Žitnicu.  Mislim da je slična situacija i u drugim dubrovačkim muzejima,' rekla nam je voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić.  

U Prirodoslovnom muzeju prvi dio programa bio je namijenjen najmlađim posjetiteljima koji su se kroz izložbu „Tko su lesepsijski migranti?“ upoznali s novim vrstama riba koje su stigle iz Crvenog mora. U kvizu koji je uslijedio sudionici su pokazali stečeno znanje, a najbolji od njih dobili su prigodne nagrade. Glavne karakteristike pojedinih vrsta riba iskazali su crtanjem i bojanjem u radionici „Tko su lesepsijski migranti?“.
U radionici „Šum mora“, koja je ujedno i najava nadolazeće izložbe, sudionici su imali prilike vidjeti kako se izrađuju privjesci od gipsa u obliku mekušaca, a potom od istih napraviti svoj nakit. 

Drugi dio programa ostvaren je u suradnji s Institutom za more i priobalje odnosno dr. sc. Nenadom Antolovićem koji je održao predavanje „Lesepsijske migracije“.
 

Jadranka Sulić Šprem, v.d. ravnatelja Prirodoslovnog muzeja

Dio atmosfere Noći muzeja 2014. u Dubrovniku donosimo u fotogaleriji.