'

Burne reakcije na zabranu plakata

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zabrana plakata za Matanićevu predstavu „Fine mrtve djevojke“ podigla je veliku prašinu i preko noći dovela do rata dviju svjetova. Ovaj put na potezu su protivnici cenzure. Photoshop ilustracijama dokazali su da zabrane ne mogu iskorijeniti maštovitost.

Nakon što je zabranjen plakat za predstavu  „Fine mrtve djevojke“ postavljenu u Gavelli, došlo je do velikih pobuna od strane zagovornika umjetničkih sloboda. Tako je ilustrator Mario Jurjević napravivši „neukusne žive muškarce“ Bandića i Bozanića, pokrenuo lavu reakcija od drugih građana. Na Facebooku je osnovana grupa „Podrška plakatu 'Fine mrtve djevojke' Studija Cuculić“ koja trenutno ima skoro četiri tisuće 'lajkova' te sadrži i varijacije na temu koje su dijelili anonimni građani.  

Slike koje građani objavljuju većinom su ismijavanja zabrane na sve moguće načine, ali i ismijavanje Crkve i po nekima apsurdnih stavova koji u današnje doba ne drže vodu.

Uz plakate koji će nasmijati skoro svakoga tko shvaća smisao umjetnosti, došlo je i do ozbiljnijih problema poput prijetećih e-mail poruka glumcima koji su angažirani u Matanićevoj predstavi.

Što će se dogoditi s trenutnom situacijom, teško je reći, no ono štoje sigurno je da je svakako Hrvatska mora shvatiti da 21. stoljeće znači mogućnost slobodnog izražavanja u svakom smislu riječi, pogotovo za državu koja se očajnički trudi ući u Europsku uniju.