Američki producent Rick MacCullum u Dubrovniku: Hrvatska je sve popularnija u filmskom svijetu, Hrvoje Hribar: Postoji 'lista čekanja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Avdić, Petar Ipšić
Povodom snimanje serije 'Borgia' u hotelu Hilton Imperijal održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te producent serije Rick McCallum.

-'Borgia' kombinira europsku kreativnost, međunarodne talente i američku kvalitetu', rekao je Hrvoje Hribar. To je smion i drzak projekt, gledanija i moćnija Borgia od one koju gledate na Hrvatskoj televiziji i velika je čast što smo dio toga. Jedna smo od tri zemlje u Europi koja je mogla ponuditi autentičnu i veličanstvenu arhitekturu kraja 15. stoljeća', rekao je uvodno.

Američkom televizijskom i filmskom profesionalcu, poznatom i po suradnji s Georgom Lucasom na 'Ratovima zvijezda', 'Borgia' je drugi projekt u Hrvatkoj. Prije tri godine na području Motovuna snimao je film 'Red Tails', koji je ostvario značajan uspjeh na američkom tržištu.

-'Radim s izvrsnom i uhodanom hrvatkom ekipom s kojom sam već i prijatelj', rekao je Rick McCallum te dodao kako je riječ o potpuno europskom projektu. –'Serija je financirana europskim novcem, profit se vraća u Europu, radimo s europskom ekipom. Jedino je kreator serije (Tom Fontana) Amerikanac. Također smo se natjecali sa sličnom serijom (The Borgias sa Jeremyjem Ironsom u glavnoj ulozi) i uspjeli smo napraviti uspješniju'.

-'Priča dolazi iz srži europske povijesti, politike i katoličke crkve', kaže Hribar, a McCallum dodaje kako je prožeta pohlepom, ponosom i taštinom što je producentima uvijek zanimljivo'.

Hrvoje Hribar je potvrdio da je interes za snimanje u Hrvatskoj jako velik te da su neki veliki projekti na 'listi čekanja': –'Serija 'Igra prijestolja' samo je u prošloj godini Hrvatskoj donijela 40 milijuna eura, 'Borgia' nekih 20-tak milijuna, dok je naša mala filmska industrija na osnovu ovih projekata te niza europskih i skandinavskih filmova uprihodila 12 milijuna eura', rekao je Hribar potvrdivši da se upravo na tu industriju u našem osiromašenom gospodarstvu itekako može računati. -'Profitira državni proračun, hotelska industrija, turizam, transportni sektor, ali benefiti se ne mogu mjeriti samo u novcu jer istovremeno promoviramo Hrvatsku kao zemlju koja je živa i ima predivne lokacije'.


Petar Ipšić