ZANIMLJIV TREND U MORSKIM ŽUPANIJAMA Sve je više stanova, a manje stanovništva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vrlo su zanimljivi uporedni podaci o kretanju broja stanovnika i kućanstava s brojem stanovnika u dalmatinskim županijama u posljednjih 10 godina. Dakle, upravo u razdoblju kada je turizam na hrvatskoj obali doživio značajnu ekspanziju, naročito u drugoj polovici dekade.

Logično je stoga upitati se za koga se grade stambene jedinice primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je izgubila 6,46 posto stanovnika i 1,54 kućanstava, ali je zato u njoj broj stanova porastao za 8,25 posto.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj stanova je porastao više nego u ijednoj drugoj u Hrvatskoj – 12,54 posto, iako je broj stanovnika pao za 5,47, a kućanstava 2,08 posto. Isti trendovi su u  Šibensko-kninskoj županiji, Zadarskoj i Istarskoj županiji kao i u Zagrebu, ali ipak je nešto manje nego u morskim županijama.

Dakle, za koga su se gradili stanovi na hrvatskoj obali u prošlom desetljeću i zašto su im trenutačno cijene previsoke, ako se držimo zakona ponude i potražnje, po kojem cijena pada ako je ponuda veća od potražnje. Isključimo li neke druge razloge za pumpanje cijena stambenih kvadrata, ipak se može zaključiti da omjer ponude i potražnje nije toliko u korist ponude koliko pokazuju navedeni postoci. Potražnja je sigurno veća nego što ovi brojevi sugeriraju, ali evidentno ne od strane domicilnog stanovništva, za vlastite stambene potrebe, piše Slobodna Dalmacija.

Stanovi se na obali sve više grade kao apartmani i kao investicijska klasa. Povijesna središta dalmatinskih gradova svakako su izgubila jako puno kućanstava i stanovnika koji su živjeli u njima, ali sada stoje prazni veći dio godine i vlasnicima čuvaju i uvećavaju uloženu vrijednost.

Popularni Članci