Hrvatski grad po skupoći 'prešišao' Zagreb: I hrana u butigama i restoranima više košta!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ibm
Živimo u vremenima kada je sve skupo, a u posljednjih godinu dana, cijene gotovo pa svakodnevno rastu. Eksplozija cijena dogodila se i na tržištu nekretnina, gdje su cijene kvadrata drastično skočile.

Prema posljednjim podacima državnog zavoda za statistiku, cijena četvornog metra stana u Hrvatskoj u prosjeku je viša za 573 eura, a najskuplji stanovi u Hrvatskoj su u Splitu. Cijena četvornog metra u tom gradu kreće se između 3 do 8 tisuća eura, s time da u nekim dijelovima, primjerice na Bačvicama, "penthouse" se prodaje i do 11 tisuća eura po kvadratu, javlja HRT.

Kupujete li stan u Splitu, za nekih 50-ak kvadrata morat ćete iskeširati od 180 do 300 tisuća eura. No, nisu samo stanovi u Splitu skupi. Ako ćemo usporediti cijene u Splitu i Zagrebu, u Splitu je život puno skuplji nego u hrvatskoj metropoli.

Splićanka Marija nekoliko je godina živjela u Zagrebu, a prošle godine zbog posla se vratila u svoj rodni grad. Ono što u posljednje vrijeme primjećuje jest da ju život u Splitu mjesečno košta puno više nego što ju je koštao u Zagrebu.

"Sve je skuplje nego u Zagrebu, od hrane u butigama do hrane u restoranima", govori za Net.hr sugovornica.

"Večera za dvoje s pićima će teško biti ispod 50 eura, a za izlaske sve ovisi", dodaje. "Split ima dobrih burger barova, fast foodova i nekih "hole in the wall" mjesta za koje znamo mi lokalci, pa nama to i izađe na neku normalnu cijenu", kaže, dodajući da ona za izlazak potroši sigurno 70-ak eura, a nekada i više.

Visokim cijenama u gradu često kumuju i visoki najmovi prostora u kojima posluju. "Onima koji imaju neke poslove u centru je najam toliki da jednostavno moraju imati više cijene. Meni se čini da je to jedan veliki začarani krug u kojem zapravo i nema puno pohlepe, nego su se jednostavno svi troškovi toliko nakupili da se drugačije i ne može", pojašnjava.

Što se tiče toliko nam ljubljene kave koju mi Hrvati volimo ispijati, U Splitu je ona sada u prosjeku 2 eura, a ima i manjih mjesta gdje je i jeftinija. "Uvijek si ti sam taj koji bira gdje će izaći i koliko potrošiti. Kava se uvijek može skuhati i doma, ali mislim da se ne treba odricati manjih životnih zadovoljstava", iskrena je.

Popularni Članci