Vlahušić: Marihuana nije droga kad se koristi u medicinske svrhe

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ilustracija DD
Ministarstvo zdravlja je prije nekoliko dana najavilo kako će omogućiti uzgoj industrijske konoplje, a moguće je i da vladajuća koalicija zakonski dopusti i upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Najavljeno je i kako će ministar Varga osnovati stručno povjerenstvo koje će predvoditi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a sa svrhom da daju stručno mišljenje treba li i kod nas dopustiti upotrebu konoplje u medicinske svrhe. O toj se temi očitovao u Globusu i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je svoje mišljenje iznio kao liječnik i bivši ministar zdravlja. 

- Svjetsko iskustvo pokazuje da kanabis u medicinske svrhe ima efekta. Ne smijemo robovati predrasudama da je to droga. Kada se upotrebljava u medicinske svrhe, nije droga – rekao je u raspravi sa stručnjacima Andro Vlahušić govoreći kao specijalist internist i bivši ministar zdravstva te naglasio kako je puno lijekova nastalo tako što se otkrilo da je nešto ljudima korisno, a što se ranije nije znalo. 

- Treba bolesnicima dati ono što im treba. Naravno, onima kojima to zaista treba. Ako studije pokažu da je to u redu, treba što prije krenuti u primjenu. Tu nema javne rasprave. O lijeku ne odlučuje javnost, nego struka – rekao je Vlahušić koji osnivanje stručnog povjerenstva smatra odličnim potezom ministra Varge. 

Ako se struka složi s time da i u Hrvatskoj treba, kao što je to u većini zemalja članica EU, dopustiti korištenje konoplje za liječenje, vladajući SDP spreman je promijeniti dosadašnju regulativu prema kojoj se sada kazneno proganja i one koji ulje indijske konoplje proizvode za vlastito liječenje nekih od najtežih bolesti poput karcinoma i multiple skleroze, piše Globus.

Popularni Članci