test

Mirovine za kolovoz imat će jednu promjenu, evo o čemu se radi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/Pixsell
Početkom rujna umirovljenici će po prvi put svoje mirovine vidjeti dvojno iskazane u eurima. Iako će mirovine za kolovoz biti isplaćene u kunama, ipak će imatu tu promjenu, dvojnog iskazivanja. 

Kako piše Jutarnji list, iz Udruge društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava istaknuli su da više od 2,1 milijuna članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ne mora dostavljati nikakve dodatne podatke niti će imati neke dodatne troškove zbog uvođenja eura.

Uz primjenu fiksnog tečaja konverzije samo uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti na osobnim računima. Naime osobni računi članova obveznih mirovinskih fondova vode se u obračunskim jedinicama. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice koja će biti iskazana u euru. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena od 5. rujna prikazivat će se na potvrdama i u izvješćima i u kuni i u euru.

Kad je riječ o mirovinama iz drugog stupa koje umirovljenici već primaju od mirovinskih društava, oni će od rujna na svojim mirovinama za kolovoz vidjeti iskazane iznose u kunama i eurima prema fiksnom tečaju konverzije. S mirovinskim osiguravajućim društvom ne moraju sklapati nove ugovore.

Budući korisnici mirovina iz 2. i 3. stupnja od 5. rujna će dobivati informativne izračune u kunama i eurima, dok će od 1. siječnja 2023. informativni izračuni biti samo u eurima. Kod mirovina iz trećeg stupnja svi ugovori već su ugovoreni u eurima pa se kod njih ništa neće mijenjati.

Preračunata u eure, prosječna hrvatska mirovina od 3050,61 kunu isplaćena u srpnju za lipanj iznosi 404,9 eura.

Popularni Članci