U ZNAKU IZMJENA KAZNENOG ZAKONA Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vlada RH/Twitter
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na težak zločin koji se dogodio 1999. kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

Tim se povodom u zagrebačkom hotelu Westinu održava konferencija "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svi su sudionici došli s porukom da se nasilje neće tolerirati ni u jednom obliku. Hrvatska ulaže maksimalne napore u njegovu suzbijanju i sankcioniranju počinitelja. 

Na konferenciji je, u sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama, prikazan videospot kojem je glavnu ulogu imao sin sutkinje Ljiljane Hvalec koja je ubijena na današnji dan 1999. 

Objavio ga je i glasnogovornik Vlade Marko Milić na svom Twitter profilu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je osnivanje obiteljskih odjela, kako bi se omogućila kvalitetnija zaštita žrtava te edukaciju sudaca.  Za postupke je rekao da mogu biti brži, a kazne adekvatnije. 

Istaknuo je službu podrške svjedocima kaznenih djela, a od 2008. pružena je podrška za 41.000 žrtava. Ona omogućuje pravnu i psihološku pomoć. Zahvalio je organizacijama civilnog društva na suradnji. 

Ove se godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u znaku izmjena Kaznenoga zakona koje bi trebale omogućiti učinkovitije kažnjavanje zlostavljača. U sedam ovogodišnjih mjeseci, prema riječima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, posebno zabrinjava porast broja silovanja, piše HRT.

Premijer Plenković u uvodnom je govoru podsjetio na tragični događaj od prije 22 godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, dok je teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković, a koji ostaje, rekao je jednako strašan i jednako zastrašujući. Kazao je da i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama. 

Drugi događaj koji je potaknuo da se o nasilju govori više nego ikada prije bilo je pristupanje Vlade i Sabora ratifikaciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu i kao Istanbulska konvencija.

- Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena pozitivna je promjena i civilizacijski napredak na području ljudskih prava, kazao je Plenković, među ostalim, u uvodnom govoru. 

Premijer je naveo kako je izmijenjen Zakon o kaznenom postupku te je donesen protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a početkom 2022. bit će osnovani obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova.

Popularni Članci