VOLE JADRAN U blizini najveće splitske plaže mrijeste se morski psi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Ligović/Regional Express
Hrvatski Jadran dom je 60 vrsta morskih pasa i raža. Prema istraživanju hrvatsko-slovenskog tima, više od polovice ih je ugroženo.

U našem moru ipak i dalje pliva na stotine morskih pasa. Iako ih rijetko viđamo jer obitavaju u dubini, neki plivaju iznenađujuće blizu prepunih plaža.

Srećom, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.

- Kod nas mislim da je najveći problem ribarstvo, kazao je biolog Lovrenc Lipej reporterki Dnevnika.hr Sofiji Preljvukić.

Znaju se zaplesti i u mreže. No morski psi vole Jadran pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

- Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih recimo u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80, objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Ali, Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kod nas je jako rijetka, ali je ipak ima.

- Njezino glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana, koliko i kako zalaze, ne možemo znati, ustvrdio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. U Puli se psi i raže mogu vidjeti i u akvariju.

Popularni Članci