test

TROŠE SE MILIJUNI EURA Jedan od deset Hrvata ima problem s uzimanjem lijekova za smirenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Lijekovi za smirenje ublažavaju tjeskobu, nemir, ali i mišićnu napetost. Hrvati upravo na takve tablete troše milijune eura.

Lijekovi za smirenje se zovu anksiolitici. Njihova potrošnja u Hrvatskoj blago raste. Prošle godine 83 stanovnika od njih 1000 uzimala su po jednu tabletu anksiolitika na dan. Ti lijekovi su iz novčanika građana samo prošle godine izvukli oko 12 milijuna eura - izvijestio je Dnevnik Nove TV. 

"Lijekovi za smirenje, anksiolitici vrlo brzo izazivaju ovisnost, ako se koriste svaki dan. Ne bi se trebali koristiti svakodnevno duže od tri tjedna", poručila je doktorica Matea Grizelj Benussi iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Jedan dio problema je u lažnoj obzirnosti okoline, vođenje onom "pusti, ima problem", kaže profesor Ranko Stevanović.

"A jedan dio priče je u neopravdanom i pretjeranom propisivanju anksiolitika jer anksioznost ako traje dulje od dva ili tri ili četiri tjedna više se ne liječi anksioliticima, za to postoje antidepresivi", objasnio je doc. dr. sc. Ranko Stevanović iz Udruge za smanjenje šteta po zdravlje.

U Zavodu za liječenje ovisnosti na Vrapču kažu da im dolaze sve dobne skupine, ali sve više i mlađih ljudi, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Nakon COVID-19 i potresa, moj osobni dojam je da su ljudi s tim događajima postali više uznemireni i zapravo imaju veću potrebu za uzimanje lijeka za smirenje", istaknula je Grizelj Benussi.

"Jedan od 10 ima ozbiljan problem s tim. To je jako puno ljudi, to je par stotina tisuća ljudi koji su u najboljoj dobi, koji najčešće imaju djecu, partnere, ozbiljan posao, ozbiljne ambicije", napomenuo je Stevanović.

Osim anksiolitika, raste i potrošnja hipnotika i sedativa. 

Popularni Članci