'

Toplinski val donosi veliku opasnost od nastanka požara, iz Hrvatske vatrogasne zajednice poslali savjete za odgovorno ponašanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje. 

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice zato su poslali savjete za pojačani oprez i odgovorno ponašanje kako bi doprinjeli sigurnosti: 

  1. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

  2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

  3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

  4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

  5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.

  6. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Popularni Članci