Tonino Picula u Strasbourgu: Propust u pregovorima za EU nije alibi za ugrožavanje malih ribara (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TP/Office
„Premda europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, u rezoluciji o Strategiji ribarstva u Jadranskom i Jonskom moru iz prosinca 2013. jasno se spominje različitost ribolova. Propusti u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji ne smiju se koristiti kao alibi za ugrožavanje malih ribara i naše tradicije“, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, sinoć na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. 

Od 1.1.2015. u Hrvatskoj je prestala postojati kategorija tradicionalnog malog ribolova za osobne potrebe čime je više od deset tisuća malih ribara izgubilo pravo da tradicionalnim metodama osiguraju opstanak i ostanu živjeti na otocima. „Kao da im život nije ionako dovoljno otežan ograničenom prometnom povezanošću i višim troškovima“, upozorio je zastupnik Picula.

Napomenuo je da je održivost ribljeg fonda kao cilj neupitna. „No, upitno je koliko su zalihe ribljeg fonda ugrožene zbog malih ribara i zašto se, bez relevantnih znanstvenih istraživanja, male ribare i ovu kategoriju ribolova smatra odgovornima. Zloupotreba pravila je uvijek bilo, no rješenje je bolja kontrola, a ne zabrana“.

Tradicionalni mali ribolov je prije svega stil života, dio identiteta i preduvjet egzistencije i zato moramo poduzeti sve da ga zaštitimo i očuvamo“, zaključio je Picula u svom jednominutnom govoru.

Zastupnik Picula ovim će se problemom i dalje nastaviti aktivno baviti kroz „Međuskupinu za mora, rijeke, otoke i priobalna područja“, koja će se ovog četvrtka konstituirati u Europskom parlamentu. Podsjećamo, Picula je kao njezin suosnivač, Međuskupini dodao dimenziju otoka i upravo će on biti zadužen za europske otoke tijekom sljedećih pet godina. Ona okuplja 81-og zastupnika iz 20 zemalja članica, što je više od deset posto sastava Europskog parlamenta iz više od dvije trećine zemalja članica EU. 

Popularni Članci