Stožer najavio anuliranje dvojezičnih natpisa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: cro.time.mk
Situacija u Vukovaru ne jenjava. Rasprava o dvojezičnim natpisima još uvijek traje. Nakon provokativnih grafita odnosno četiri C na spomeniku kod masovne grobnice, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavljuje agresivnu borbu protiv ćiriličnih natpisa.

Na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavili su da će držati stražu po gradu i nakon odlaska policije dvojezične natpise anulirati. Naime, najava da će postavljanje čiriličnih natpisa početi sutra rezultiralo je burom reakcija te snažnom odlukom iskazivanja nezadovoljstva.

„Predstavnici Stožera, među kojima će biti branitelji, građani kao i naši prijatelji iz cijele Hrvatske, bit će na svim ulazima u grad. Nikoga nećemo pokušati sprječiti ili napasti radi postavljanja tabli, ali ćemo iskazati svoje mišljenje o tome. Isto tako ostat ćemo pasivni i ako netko od ratnih stradalnika odluči skinuti table“, najavio je predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Vrijedi napomenuti i kako su zasad informacije o postavljanju neslužbene, no poznato je da je za srijedu podignuta interventna policija koja bi sve to trebala osiguravati. Josić je podsjetio i da je ministar Arsen Bauk u više navrata govorio kako država table neće postavljati u tajnosti, no očigledno se sve radi u tom smjeru.

Ministar je i novinarima u više navrata ponovio da će o vremenu postavljanja dvojezičnih natpisa biti na vrijeme izviješteni i pozvali, ali do danas nije stigao nikakav poziv niti bilo kakva najava.

„Očigledno je da netko želi probleme i nemire u gradu. Bili smo kod predsjednika RH i Sabora i rekli im do čega bi sve to moglo dovesti u Vukovaru. Pokušali smo isto to reći i premijeru, ali nas nije htio primiti“, istaknuo je Josić. Jedan od glasnogovornika Stožera Damir Maduna rekao je kako će radi najave postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovar sutra doći branitelji iz Zagreba, Kutine, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Osijeka i tako dalje.

„Rasporedit ćemo se na tih 7-8 ulaza u grad i čekati da policija ode. Kada odu, vidjet ćemo kako ćemo te dvojezične natpise anulirati - skidanjem ili prefarbavanjem. Radit ćemo to bez obzira na kaznene ili prekršajne prijave“, rekao je Maduna. Novinarima se obratio i Zdravko Komšić koji je rekao da će premijer Zoran Milanović i SDP ostati upisani u povijesti Vukovara po uvođenju ćirilice u grad. „Vukovar je 1991. godine izgubio bitku ali je dobio rat. Možda i sad izgubimo bitku, ali ćemo opet sasvim sigurno dobiti rat“, poručio je Komšić. Govoreći na ovu temu pročelnik Ureda državne uprave Vukovarsko – srijemske županije Goran Bošnjak kazao je kako nema nikakvih informacija o mogućem postavljanju dvojezičnih tabli u gradu kao niti o postavljanju dvojezičnih natpisa ma zgrade institucija.

„Znam da se priprema prostor za postavljanje dvojezičnih ploča na institucije i da se one već štampaju. Kada će do toga i doći ne znam niti imam bilo kakvu informaciju“, rekao je Bošnjak.

Niti u PU Vukovarsko – srijemske nemaju nikakvih informacija o najavi postavljanja dvojezičnih natpisa. „Nemamo niti službene niti neslužbene informacije o tome niti radi bilo kojeg drugog razloga dižemo interventnu postrojbu“, rekao je glasnogovornik PU Domagoj Džigumović.

Izvor: Večernji list 

Popularni Članci