STIŽU VELIKE OLAKŠICE ZA GRAĐANE Država najavila plaćanje pola rate stambenog kredita!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Odgovarajući na optužbe da građanima ukida olakšicu za kupnju prve nekretnine i istodobno tvrdi da je to dobra mjera, ministar financija Zdravko Marić najavio je novu povlasticu za mlade obitelji koje žele riješiti stambeno pitanje.

'Doći će do kompenzacije. To će, u okviru svog resora, Vladi predložiti kolega Lovro Kuščević, ministar graditeljstva, a odnosi se na subvencioniranje dijela kamata upravo za prvu nekretninu - rekao je Marić u Saboru. Da će država mladim obiteljima olakšati rješavanje stambenog pitanja, ministar Kuščević je najavio još tijekom izborne kampanje, a sada potvrđuje da će se nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita naći u saborskoj proceduri do kraja ove godine, piše Jutarnji list.

Probni rok

- Ispunjavamo obećanje iz kampanje - kaže Kuščević, koji je sa zadovoljstvom pojasnio i novine koje donosi već izrađeni prijedlog zakona. Premda neke detalje još treba definirati i moguće su izmjene, ministar graditeljstva kaže da su osnovne teze zakona postavljene. Najvažnija povlastica podrazumijeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 posto, i to na određeni broj godina, a najmanje četiri. Na nju mogu računati građani do 45 godina starosti.

- Ako je nekome rata kredita 2000 kuna, država će mu dati 1000 kuna na rok od najmanje četiri godine - pojašnjava Kuščević. Broj subvencioniranih godina može se i produljiti ako u međuvremenu dođe do proširenja obitelji - za svako dijete poticaj će produljiti za još dvije godine. Također, pojašnjava Kuščević, obiteljima se želi izaći ususret i tako da se subvencioniranje proširi i na kupnju većeg stana. Ako mlada obitelj želi kupiti veći stan jer se u međuvremenu i proširila, moći će također računati na povlasticu.

Uz to, za razliku od dosadašnje prakse, država neće poticati samo kupnju novih stanova nego i rabljenih. Jedan od razloga za to, pojašnjava Kuščević, jest činjenica da u nekim mjestima Hrvatske novogradnje niti nema, a cilj je da se i mladim obiteljima koje ne žive u velikim gradovima također omogući kupnja nekretnine.

Osim toga, subvencioniranjem kupnje rabljenih stanova želimo osigurati da se kuće obnavljaju, a ne da ostaju ruševine - dodaje Kuščević. Da misli na probleme s kojima se kupci nekretnina suočavaju izvan Zagreba, potvrđuje i time što novim zakonom želi povećati cijenu četvornog metra stana u odnosu na onu koju su određivali prijašnji zakoni. Jer, u Splitu i Dubrovniku, primjerice, cijene stanova često su znatno veće nego drugdje. Zakon bi mogao stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine, a vrijedit će 12 mjeseci. To znači da će državne potpore za kupnju stana imati ograničen rok. Takva vrsta subvencija, dodaje ministar, u pravilu je ograničena, a kada istekne definirani rok, vidjet će što dalje.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista. 

Popularni Članci