'

STAJANJE NA KRAJ DIVLJANJU CIJENA? Razmišlja se o uvođenju poreza na nekretnine, prvenstveno za jednu skupinu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Je li država konačno odlučila stati na kraj apsurdu u kojem cijene nekretnina lete u nebo, dok istovremeno stotine tisuća stanova zjape prazni? Čini se da jest.

Novi Nacionalni plan stambene politike, kako doznaje N1, uključuje i mjeru oporezivanja praznih stanova putem – poreza koji se dosada nije primjenjivao na vikendice. Cilj je natjerati vlasnike da ih iznajme i tako ohlade usijano tržište nekretnina.

Iza šestotinjak tisuća prozora zjape prazni stanovi. Istovremeno, cijene kvadrata lete u nebo. Država je zato konačno odlučila poslušati struku – stiže porez na nekretnine!

“Razmišljamo o porezu na prazne nekretnine”

“Razmišljamo o subvencioniranju, ali s druge strane, još važnije, razmišljamo o uvođenju poreza na nekretnine. Prije svega za one koje stoje prazne”, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

“Veliki broj stanova, primjerice, u 2022. godini nije potrošilo niti jedan kilovat električne energije, što znači da su prazni, a tu su”, dodaje Bačić.

U 2024. stanovi i kuće skuplji za devet posto

Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu i dalje mimo svake logike, unatoč činjenici da je zemlja preplavljena praznim stanovima. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku govore da su u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani stanovi i kuće skuplji za 9,1 posto. Ako govorimo o cijenama novogradnje, i one su više nego lani. Novi kvadrati početkom 2024. skuplji su za 6,2 posto nego početkom 2023. godine. Najskuplji stanovi su u, naravno, Zagrebu, gdje su u prva tri mjeseca 2024. na godišnjoj razini skuplji za 8,8 posto.

Odlazi li i porez na prvu nekretninu u povijest?

Jednak ritam rasta cijena drži i Jadran s porastom od 8,9 posto na godišnjoj razini, ako uspoređujemo prvi kvartal 2024. s prvim kvartalom lani.

“Ono što bi porez na nekretnine svakako trebao napraviti jest aktivirati nekretnine koje zjape prazne, država ih ima puno, gradovi isto, ali ih ima u privatnom vlasništvu. Imate firmi i ljudi koji imaju jako puno stanova, mislim da se njih ne može tretirati isto kao i onoga tko je vlasnik jednog dva ili više stanova”, rekao je Damir Ljutić, arhitekt i urbanist.

O socijalnom elementu razmišlja se i u Vladi, pa dok je očito pala odluka o uvođenju poreza na nekretnine na višak imovina, vjerojatno će se ponovno ukinuti onaj na kupnju prve nekretnine.

“Razmišljamo tu i o porezu na prvu nekretninu, ukidanju poreza na prvu nekretninu, razmišljamo o novim stanovima na principu POS-a, gdje bi model izgradnje novih stanova dijelili, surađivali s jedinicama lokalne samouprave, kako bismo u ubrzanom modelu mogli izgraditi nove stanove – bilo za prodaju bilo za najam”, tvrdi Bačić.

Više stanova – manja cijena, jasna je logika. Kada će ona zaživjeti u praksi, ovisit će o tome i kada će strategija stanovanja – koju bi Bačić trebao predstaviti za koji tjedan – dobiti i svoje operativne planove.

Popularni Članci