'SRAMI SE, TVOJ PUT NIJE ISUSOV PUT' Vjernici bijesni na biskupa Uzinića jer je odgodio krizmu i pričest

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Riječka i Dubrovačka biskupija ograničile su broj ljudi koji mogu biti na misi, a zbog mjera su odgođene i podjele dvaju sakramenata - prve pričesti i krizme. 

Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije Mate Uzinić jučer je na Facebooku objasnio zašto je to učinio. 

"Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio.

Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života", napisao je Uzinić i dodao kako se nada da kao kršćani imaju dovoljno ljubavi jedni za druge. 

U komentarima ispod njegove objave na Facebooku ima onih koji su mu izrazili podršku, ali ima i onih koji su mu uputili žestoke kritike i uvrede, donosi Index.

"Srami se i skini sveti prsten i haljine sa sebe, tvoj put nije Isusov put", stoji u jednom od komentara.

"Dragi Biskupe, nadam se da čitate komentare stada Božjeg. Moram vas pitati: zar vi stvarno mislite da bi se na euharistiji mogla širiti ikakva bolest? Nadam se da to ne mislite jer s time naš Isus Krist za vas ne bi bio spasitelj, liječnik i naš otkupitelj", stoji u drugom.

Jedan od komentatora kaže kako je zanemario "moć boga svevišnjega i božju riječ iz Biblije".

"Molim da ne shvatite ovo kao napad. Što znači to odreći se privremeno svojih vjerničkih prava? Odreći se privremeno Boga živoga u Euharistiji? Odreći se privremeno svoje vjere? Moja mama je uvijek govorila: "na mala vrata ulazi zlo" a meni se čini da su ovo širom otvorena vrata sad. Kako vjernici mogu bez Euharistije - živoga Krista uopće živjeti svoju vjeru? Kako je mogu bez živoga Krista potkrijepiti svojim djelima? Odcijepljeni od Krista možemo jedino slagati grijeh na grijeh i tonuti sve dublje i dublje prema ponoru", napisala je jedna vjernica. 

ODGODIO JE PRIČESTI I KRIZME Mate Uzinić: Žao mi je ako sam razočarao vjernike, ali radi se o dobrobiti cijelog društva

Dragi prijatelji, žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao...

Posted by Mate Uzinić on Saturday, April 17, 2021

Popularni Članci