test

ODGODIO JE PRIČESTI I KRIZME Mate Uzinić: Žao mi je ako sam razočarao vjernike, ali radi se o dobrobiti cijelog društva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Mate Uzinić, riječki i dubrovački nadbiskup, odgodio je pričesti i krizme zbog pandemije koronavirusa.

Tako su u Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji na najmanje nekoliko tjedana odgođene te crkvene svečanosti, piše Index.

Uzinić se danas oglasio na Facebooku, rekavši da nijednu odluku nije donio olako.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

"Žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio. Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života.

Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve. Molimo i za oboljele i one koji se za njih brinu, preminule i ožalošćene, za svoju domovinu, Crkvu i cijeli svijet.

U molitvi da nam Bog svima pomogne s vjerom u nadi porasti u ljubavi, vašoj se molitvi i ja pridružujem, zazivajući na sve Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, zaštitnika Crkve i domovine i svih naših svetih zaštitnika", piše Uzinić.

Popularni Članci