ŠOKIRAT ĆE VAS CIJENE MASKI Bivši ministar Orepić poslao nam je sramotan račun iz apoteke (FOTO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Čitatelj
Neovisni saborski zastupnik Vlaho Orepić danas je u saboru govorio o nevjerojatno visokim cijenama zaštitnih maski.

Spomenuo je tako slučaj iz Imotskog gdje je 30 komada maski plaćeno 759,30 kuna, što je zaista enormna cifra. Na računu se vidi kako su i dva antiseptika plaćena 59,80 kuna, što se također ne čini malo, ali cijena maski uisitnu je frapantna.

Zamolili smo Orepića da nam pošalje taj račun što je on i učinio.

Naziv ljekarne smo "blurali" jer  ne možemo tvrditi da je ljekarna kriva za takvu cijenu, naime često su dobavljači ti koji "nabijaju" cijene u ovim uvjetima. No, tko god da je kriv za ovakve cijene, radi se o lihvarenju.

Postoje zakoni tržišta, kao i zakoni ponude i potražnje, ali ništa ne može opravdati činjenicu da 30 maski košta više od 700 kuna.

Podsjetimo, jedna kirurška maska prije krize koštala je jednu kunu. Ovdje se radi o nešto modificiranijim maskama, vidi se to na računu da su ove maske "višekratne" (one su i prije krize bile skuplje, ali ne toliko da 30 komada košta 760 kuna), ali i to je problem, što po apotekama ostaje ona skuplja zaštitna oprema pa kupac nema priliku niti birati, već se sve odvija po principu "uzmi ili ostavi".

Sad, zamislimo osobu koja nije reagirala na vrijeme, eto nije mislila da će stvari toliko eskalirati, te nije nabavila maske.  Zamislimo i da ta osoba sad nema nikoga tko joj maske može nabaviti po normalnim cijenama, ali ima potrebu naravno zaštititi svoje dijete. takva osoba sad će iskeširati 800 kuna za 30 maski i dva sredstva za dezinfekciju ruku.

Možda cijeli taj scenarij zvuči patetično, ali cijela situacija je ustvari takva, ne patetična nego baš zastrašujuća. Ali baš zato, nema potrebe niti da baš cijene zaštitnih maski budu zastrašujuće.

Popularni Članci