SLUČAJ BRITANSKOG ZVIŽDAČA VRAĆEN NA SUD U DUBROVNIKU 'U Hrvatskoj je pravosuđe ostalo u vremenu neandertalaca’

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: RTL screenshot
Britanski odvjetnik i zviždač Jonathan Taylor već 215 dana u Hrvatskoj čeka odluku sudova o svom izručenju u Kneževinu Monako, a nakon što je prošloga tjedna Vrhovni sud još jednom vratio predmet na sud u Dubrovniku, Taylor ne skriva razočaranje u hrvatsko pravosuđe.

U Hrvatskoj sam 215 dana i s punim pravom mogu reći da je vaše pravosuđe gore nego u nekim afričkim državama i to je prije svega velika nepravda za sve ljude koji žive u ovoj divnoj zemlji”, rekao je na početku razgovora za Nacional britanski odvjetnik i zviždač Jonathan Taylor koji se u Hrvatskoj nalazi još od 30. srpnja prošle godine, kada je uhićen u dubrovačkoj zračnoj luci temeljem Interpolove tjeralice. Igrom slučaja baš u trenutku dok je novinar Nacionala s Taylorom razgovarao u iznajmljenom stanu u centru Zagreba, dobio je poruku od svog odvjetnika koja ga je iznimno razočarala i zbog koje će se njegov boravak u Hrvatskoj još više produžiti.

Naime, Vrhovni sud drugi je put u proteklih osam mjeseci odlučio vratiti predmet o izručenju Jonathana Taylora Kneževini Monako na Županijski sud u Dubrovnik. Takva odluka šokirala je Taylora koji je i sam odvjetnik jer je očekivao da će Vrhovni sud napokon donijeti konačnu odluku u njegovu slučaju te da će biti jasno može li se vratiti svojoj obitelji u Veliku Britaniju ili će biti izručen u Monako zbog sumnji da je počinio kazneno djelo mita i iznude. Hrvatsko pravosuđe tako se našlo u središtu međunarodnog skandala koji traje već nekoliko godina, odnosno otkako je Jonathan Taylor 2012. postao zviždač i razotkrio koruptivne radnje u nizozemskoj multinacionalnoj naftnoj kompaniji SBM u Monaku. Taylor je od 2003. radio kao odvjetnik u toj tvrtki te je svjedočio kako je u više navrata tvrtka podmićivala zainteresirane stranke i tako dobivala poslove, a zbog njegova svjedočenja tvrtka je do sada platila gotovo milijardu dolara kazni.

No nakon odluke Vrhovnog suda agonija jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača se nastavlja i on će još neko vrijeme provesti u Hrvatskoj kao talac suludog hrvatskog pravosudnog sustava o kojem Taylor ima jako loše mišljenje:

“Mislim da nigdje na svijetu ne postoji pravosudni sistem kao u Hrvatskoj. Šokiran sam činjenicom da u Hrvatskoj niži i viši sudovi na neki način igraju ping pong utakmicu s predmetima koji odlučuju o nečijim životima. U normalnim uređenim državama to je nemoguće i jednom kada predmet s nižeg suda prijeđe na viši sud, nema više mogućnosti da se vrati ponovo na niži sud. Ako sam nešto naučio u ovih 215 dana u Hrvatskoj, onda je to činjenica da imate pravosuđe koje ostalo u prethistoriji i vremenu neandertalaca.”

Taylor kaže da je svjestan da su njegove riječi teške, ali kao primjer za hrvatski arhaični pravosudni sustav navodi posljednju odluku Vrhovnog suda u njegovu slučaju koja je donesena na sjednici u srijedu, 17. veljače. Kao prvi problem Taylor navodi činjenicu da ga nitko nije obavijestio da će sjednica biti održana toga dana, a kao drugi problem navodi da je odluku morao čekati dodatnih tjedan dana:

“Nevjerojatno mi je da je presuda najvišeg suda u vašoj državi 2021. poslana poštom na sud u Dubrovnik koji je tek onda obavijestio moje odvjetnike da su presudu primili. Izgubio sam još tjedan dana jer Vrhovni sud presudu mora slati poštom u Dubrovnik, a ja trenutno živim u središtu Zagreba, stotinjak metara od tog Vrhovnog suda. Jasno mi je da je mojih 215 dana ništa u usporedbi s nekim drugim građanima Hrvatske koji na svoje presude čekaju i više od deset godina, ali jednostavno mi nije jasno da sudovima nije jasno da se tako igraju s ljudskim životima.”

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Popularni Članci