'

SLETIO PRVI AVION DELTE! Stigao je pun avion, interes ogroman, Dubrovnik i SAD povezani još jednom linijom (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prvi avion Delta Airlinesa sletio je jutros iz New Yorka, točnije iz zračne luke JFK, u Zračnu luku Dubrovnik. Uz liniju United Airlinesa, čiji je prvi avion jučer sletio na dubrovački aerodrom, Delta Air Lines do jeseni bi trebala povezivati Dubrovnik s SAD-om. Avioni obje kompanije prema Dubrovniku će letjeti po četiri puta tjedno. Dakle, radi se o osam letova tjedno iz SAD-a prema Dubrovniku i natrag. 

Na letu Delta Air Linesa koji ima 225 sjedala, sva su bila popunjena. 

„Jako smo uzbuđeni što smo u Dubrovniku i što dovodimo američke turiste u Hrvatsku. Znamo kako je turizam važan za vašu zemlju i kako zauzima 25 posto vašeg bruto društvenog proizvoda pa smo sretni što pomažemo dovesti američke turiste u svijet, a posebno u Dubrovnik, tako divnu destinaciju. Proveo sam tri dana ovdje i zaista sam uživao,“ izjavio je regionalni voditelj prodaje Delta Air Lines Thomas Brandt dodavši kako je let popunjen u oba smjera i kako je iznimno tražen i popularan od prvog dana, a kako je slično i s ostalim letovima koji će letjeti na relaciji New York-Dubrovnik.


Brandt je kazao kako svi putnici u avionu imaju priliku naručiti hranu, ali i kako se drže svih higijenskih propisa i visokih standarda u zaštiti od koronavirusa.

„Ovi letovi su od iznimne važnosti, ne samo za Grad Dubrovnik koji je američkim turistima najpoželjnija destinacija nego i za cijelu Hrvatsku. Oni su najavili kako će upoznati i ostatak Hrvatske. Kad turisti dođu u jednu takvu destinaciju ne poznaju granice i sasvim sigurno će posjetiti i ostale dijelove zemlje. To je već bilo razvidno iz nedavno održane konferencije u Dubrovniku kad su stigli brojni američki agenti. Oni su pogledali i ostatak Hrvatske te ga nude američkim turistima. Ovo je još samo jedan od dokaza kako se Hrvatska odlučila dobro pripremiti na dolazeću turističku sezonu te maknuti sve barijere koje postoje prilikom ulaskom u državu, a ujedno stvoriti i pozitivnu epidemiološku situaciju,“ kazala je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.


Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić odgovorio je na pitanje što se očekuje od britanskog tržišta.


„Kao i svi u Hrvatskoj, s nestrpljenjem očekujemo daljnje odluke britanske vlade oko putovanja njihovih državljana izvan granice VB. Britansko tržište je iznimno važno za Dubrovnik i dubrovačko područje. Optimist sam i uvjeren sam kako će Britanci u određenom broju početi dolaziti u Hrvatsku, a prvenstveno u Dubrovnik, ali valja pričekati odluku njihove Vlade,“ odgovorio je.


Teme oko dolaska Britanaca dotaknuo se i direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.


„Ovo je veliko ohrabrenje kad se radi o tržištu SAD-a. Činjenica je da će odluka o tome kako mogu putovati i u druge zemlje EU omogućiti i tranzitnim putnicima dolazak u Dubrovnik. Što se tiče britanskog tržišta, sve je na britanskoj vladi. Prema zadnjim najavama, očekujemo kako će biti moguće putovati onim Britancima koji su cijepljeni s dvije doze, a takvih je preko 30 milijuna. To bi bilo sjajna prilika, a bez toga će biti teško očekivati neke pomake s obzirom na sve okolnosti s epidemiološkom situacijom oko novog soja virusa koji se tamo proširio, a širi se i ostatkom Europe,“ odgovorio je.


Naglasio je kako su, osim u Dubrovniku, posjetitelji iz SAD-a bili druga najbrojnija skupina gostiju i u korčulanskim hotelima.


„Dubrovnik je najposjećeniji kad se radi o gostima iz SAD-a, ali oni rado posjećuju i okolicu,“ kazao je Bakić.

Direktor ZL Dubrovnik Frano Luetić nakon slijetanja aviona je kazao kako let Delta Air Linesa puno znači, posebno zato što se britansko tržište još nije otvorilo. Kako kaže, letovi iz SAD-a bi mogli na neki način 'izvući situaciju' i poboljšati turističke brojke na jugu Hrvatske. Dodao je kako se Zračna luka obnovila te može primiti avione ovakvog kapaciteta jer ima najdulju stazu u državi, a naglasio je i kako su se zaposlenici ZL pripremali zadnjih mjesec dana kako bi prihvatili sve američke procedure i sustave koji su zahtjevni. Ipak, od američkih kolega su dobili pohvale.

Gradonačelnik Mato Franković zadovoljan je ostvarenim letovima, no apelira na cijepljenje.

„Činjenica je da smo uspostavili zračni most, da je zdravstvena sigurnost u Dubrovniku na vrlo visokoj razini, danas dvoje novozaraženih... Stvari idu u dobrom smjeru. No, moramo podizati razinu svijesti svih onih sugrađana koji se još uvijek nisu cijepili. Po našim procjenama, procijepljenost je na 47 posto u Dubrovniku što nije dovoljno. Ako želimo da nam sezona traje i u rujnu i listopadu, moramo se cijepiti,“ kazao je Franković.

„Ne razumijem ljude koji su antivakseri i koji nas 47 posto koji smo se cijepili očito smatraju budalama. A mi se nismo cijepili da bismo zaštitili svoje zdravlje nego kako bismo s jedne strane smanjili mogućnost širenje zaraze u gradu, a s druge strane kako bismo osigurali oporavak dubrovačkog gospodarstva,“ dodao je Franković koji smatra da Vlada ima pravo zbog uvođenja restrikcija za one koji se ne žele cijepiti, a mogu.


Toni Aleksić iz turističke agencije Elite, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je kako su Amerikanci gosti koji žele ići na ture, na izlete, koji žele kušati lokalnu ponudu te kako su spremni potrošiti više od prosječnog gosta.


„Osam letova tjedno direktno iz SAD-a je nešto što dosad nismo imali. Nadamo se da će ti brojevi gostiju, pogotovo Amerikanaca koji su visoke platežne moći, doprinijeti normalnijoj sezoni. Puno je u sezoni izgubljeno, veliki je ovo pomak naprijed s obzirom na 2020., no još smo daleko od 2019. godine. No, ovi letovi sigurno će napraviti puno pozitivnog što se tiče broja dolazaka, ali i u promidžbi destinacije,“ izjavio je.

Popularni Članci