Simulirana sjednica sabora za učenike srednjih škola

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: znet.hr
U Hrvatskom saboru danas će se po prvi puta održati simulirana saborska sjednica za učenike srednjih škola, u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Zasjedanje Učeničkog sabora Hrvatske temelji se na hrvatskoj i europskoj tradiciji učenja mladih za aktivno i odgovorno građanstvo, odnosno, na Kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja. U većini gradova Hrvatske kao i europskih gradova djeluju parlamenti mladih, kroz koje učenici uče i vježbaju se u rješavanju društvenih problema mladih.

Dokument koji će učenici 8 od 12 srednjih škola u kojima se eksperimentalno provodi kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja, i to iz Zagreba, Rijeke, Oroslavlja, Koprivnice, Bedekovčine i Dugog Sela, donijeti na simuliranoj sjednici je Prijedlog provedbenih mjera za zapošljavanje mladih. Dokument se temelji na Nacionalnom programu za mlade 2009/2013., područje Zapošljavanje i poduzetništvo.

Učenici će dobiti potpuni uvid u djelatnost Hrvatskog sabora time što će u ulozi zastupnika sudjelovati u simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora; što će raditi u zastupničkim klubovima, odborima, pisati amandmane, glasovati, postupati po Poslovniku i dnevnom redu.

Osim toga, razumjet će proces donošenja odluka o određenom problemu, proces donošenja zakona ili nacionalnih politika; znati će u čemu se sastoji poveznica između nacionalnih politika i organizacije društva i države, razumjet će ovisnost demokracije, obrazovanja, otvorenog tržišta i razvoja.

Srednjoškolcima će se obratiti predsjednik Sabora Josip Leko.

Izvor: Media Servis

Popularni Članci