SEZONA VISI U ZRAKU Hoće li se cijene spuštati? Iznajmljivači kažu da je teško biti pametan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Iznajmljivači se žale da je “relacija ulaganja i povrata uloženog je svake godine sve manja’ , a na pitanje hoće li prilagoditi cijene odgovaraju: ‘teško je biti pametan’

Turistička sezona visi u zraku – iako se epidemiološka situacija popravlja, a razmišlja se i o popuštanju mjera, covid-putovnice tek se testiraju, a konkurencija jača. Zbog svega, najviše je nepoznanicama malim privatnim iznajmljivačima. No kako doznaje Slobodna Dalmacija, iako su rezervacije slabe, cijene se neće spuštati.

“U potpunosti smo spremni za sezonu. Poučeni prošlogodišnjom sezonom u predstojećoj smo oprezni. Ne očekujemo ludilo od rezervacija. Booking za ovu godinu pretežito čine rezervacije iz Poljske i Slovenije. Očito je da se njemačko tržište još nije definitivno odredilo. Ako i kad se ono otvori, to će biti prava stvar”, kazala je iznajmljivačica Eleonora Filipetti.

“Po pitanju cijena teško je biti pametan. Trenutno lošiji booking je odraz stanja na tržištima, procijepljenosti i mjera, a postavlja se pitanje je li naš proizvod skup ili ne. Cijenama ćemo se igrati u zavisnosti od interesa”, dodala je.

Kako se u Tučepima pripremaju za sezonu otkrio je iznajmljivač Pavo Borić.

“Po svim dosadašnjim rezervacijama koje smo zaprimili mislim da će ova sezona biti kao prošla, s tim da postoji mogućnost bolje realizacije za rujan u odnosu na lani. Što se tiče zastupljenosti, za sada dominiraju rezervacije iz Austrije i Njemačke, tu imamo dobar booking. Slovenaca ima 30 posto u odnosu na lani, a počele su pristizati i rezervacije iz BiH. Cijene su ostale iste kao što su bile i 2019. s tim da stari gosti imaju popuste 10 posto. Smatram da bi spuštanjem cijena dugoročno izgubili. S cijenama smo realni i ne stršimo pred drugima”, kazao je.

Ojško Medić, vlasnik apartmana “Joni” iz Brela, kaže kako je situacija loša.

“Prošle godine je bilo oko 30 posto lošije, orijentirao sam se na Booking.com. Bilo je dobrih rezervacija, ali je dosta toga otpalo zbog Covida. Imali smo starih gostiju, a ove godine je također pola starih gostiju. Cijene su ostale iste kao i prije, zadnjih deset godina cijena je praktički konstantna. Broj upita se smanjio u posljednja dva mjeseca kako se epidemiološka situacija pogoršala. Najviše rezervacija imamo iz Poljske, a ima nešto i domaćih gostiju. Mađara također ima dosta što je zanimljivo. U Brelima općenito najviše gostiju dolazi Poljske. Vezano uz eventualna ulaganja, radim na tome, napravio bih nešto dodatno. Ipak, relacija ulaganja i povrata uloženog je svake godine sve manja jer konkurencija raste, a time se ruši cijena i popunjenost. Na kraju se sve svodi na turizam jer je to zapravo jedina stavka izvoza”, zaključuje.

Popularni Članci