SAMO KOZMETIKA ILI REFORMA? Prosječnom samcu plaća će vjerojatno rasti oko 13 eura

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Kovacic/PIXSELL
Milanović za ukidanje prireza kaže da nije 'fair play' jer je to prihod jedinica lokalih samouprava, neki gradonačelnici su također kritični, dok iz Vlade poručuju: 'Ništa im ne uzimamo'.

Vlada je obećala da će on nove godine veće plaće ići svima, pa i njima.

Kada se pitalo Plenkovića je li izračunao koliko će mu plaća biti veća, samo se nasmijao.

Ministar financija Marko Primorac je poreznu reformu predstavio članovima HDZ-a. Među njima je puno gradonačelnika kojima se ukida prirez. "Ništa im ne uzimamo", kaže Primorac za RTL.

"Nema razloga da netko bude 'bad guy'. Situacija može biti ista kao prije, ali se omogućava dodatno rasterećenje ako to netko bude želio i mogao podnijeti", rekao je ministar Primorac.

Primorac nije uvjerio predsjednika Zorana Milanovića.

"Preko noći, prek' plota, tek tako reć' ukida se prirez. Pa se ti, braco, snađi s milijardu kuna u Zagrebu ili u Rijeci, Splitu. To sa stajališta sportske etike nije fair play, a da ne govorimo o mogućim političkim motivima za takvu odluku", komentirao je Milanović.

"Nema političkih motiva jer je najviše lokalnih čelnika iz HDZ-a", brani reformu potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

"Hoće li HDZ-ovi gradonačelnici spustiti taj novi porez na dohodak? Mnogi od njih već nemaju prireza već. A hoće li dodatno spustiti porez na dohodak, to je na njima, oni će izračunati", kaže potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

I već prvi kojeg smo pitali, gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, neće povećati plaće, 12 posto prireza samo će preliti u porez na dohodak.

"Mi još nismo donijeli odluku, ali vjerojatno nećemo daljnje utjecati, ostat ćemo na onoj razini na kojoj smo bili", kaže velikogorički gradonačelnik.

Ako ne mogu uvjeriti svoje gradonačelnike, kako će oporbene? A ako gradonačelnici ne smanje porez na dohodak, većina građana reformu neće ni osjetiti.

"To ste vi rekli. Ne, to matematika kaže. E, dobro."

A osim matematike, potvrđuje to i ministar financija.

"Onda od tog dijela neće dobiti ništa ako grad ne bude rasteretio dodatno, ali će dobiti od zahvata u mirovinskom sustavu, dobit će kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka", kaže ministar Primorac.

Smanjenje mirovinskog doprinosa zahvatit će samo građane s plaćama do 1500 eura bruto. Ostali se mogu nadati značajnijem povećanju osobnog odbitka.

"Odbitak će se zaokružiti tako da se malo poveća".

Dakle, u tom dijelu porezna reforma spala je na estetiku da se nekadašnjih okruglih 2500 kn, a danas 331,81 eura primjerice na 340 eura. A tada se prosječna plaća samca povećava 13 eura.

Zato i poslodavci pozivaju gradonačelnike da smanje poreze.

"Da osvijeste da je važno stvoriti investicijsko i poslovno okruženje kako bi privukli investicije kako bi tako povećali zaposlenost", apelira čelnica HUP-a Irena Weber.

Dakle, da računaju na veći broj obveznika s manjim porezom. No, pitanje je tko će pustiti vrapca u ruci da bi lovio goluba na grani.

Popularni Članci