RASTE VJERSKA NETOLERANCIJA? Istraživanje pokazalo loše brojke za Hrvatsku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vjerska netolerancija u Hrvatskoj je u porastu, posebice na internetu, objavio je State Department u svom godišnjem izvješću o vjerskim slobodama za 2018. 

"Vijeće Europe i pravobraniteljica izvijestili su o porastu vjerske netolerancije, posebice online", navodi State Department u izvješću, piše Index.

Podsjeća da je Vijeće Europe u svibnju objavilo da je u zemlji u porastu vjerska netolerancija, uključujući i onu na internetu, kao i proustaški grafiti. Osim toga, manjinske vjerske zajednice izvijestile su o povremenim slučajevima verbalnog zlostavljanja i fizičkog napada.

"U izvještaju pučke pravobraniteljice stoji da komentari na raznim internetskim portalima optužuju židove za potkopavanje demokracije, slobode i financijskih institucija."

State Department u svom izvješću o vjerskim slobodama u Hrvatskoj piše kako je od sveukupno 4,3 milijuna stanovnika, što je procjena iz srpnja 2018., oko 86,3 posto stanovnika katoličke, 4,4 posto srpske pravoslavne, a 1,5 posto muslimanske vjeroispovijesti. Gotovo 4 posto se identificira nevjernicima ili ateistima. Ostatak postotka otpada na židove, protestante i druge kršćane, a prema Koordinaciji židovskih općina, u Hrvatskoj živi između 2 i 2,5 tisuća pripadnika židovske vjere. 

State Department također navodi kako nevladine organizacije izvještavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim vjerskim uvjerenjima, no da vlada odbacuje te optužbe. 

Navode se i upozorenja pravobraniteljice da su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinim svjedocima koji zbog svojih uvjerenja nisu htjeli primiti transfuziju krvi te kako židovski čelnici smatraju da vlada nije poduzela konkretne korake za vraćanje židovske imovine zaplijenjene tijekom holokausta. 

Popularni Članci