Pulmolog otkrio koliko je važna rana prognoza: 'Znamo tko će završiti na respiratoru'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Dr. Ivan Škopljanac (32), specijalist pulmologije iz KBC-a Split, zajedno s timom kolega razvio je metodu pregleda pluća ultrazvukom koja već kod prijema u bolnicu može predvidjeti kako će se razvijati covid kod pacijenata.

„Bio sam u studenome 2020. godine raspoređen u COVID stacionar, a budući da se od samih početaka svoje specijalizacije bavim UZV pluća, htio sam uz pomoć te metode, koja je neopravdano zapostavljena u liječenju plućnih bolesnika, vidjeti koliko možemo pomoći pacijentima koji zbog COVID-a dolaze na liječenje“, kaže za Slobodnu Dalmaciju, dodajući kako rengen često ne daje dovoljno jasnu sliku, a MSCT se ne može raditi u toliko kratkom vremenu.

Kada je, uz podršku  doc. dr. sc. Krešimira Dolića počeo ultrazvukom snimati pluća, primijetio je da može prognozirati kako će se bolest razvijati.

Pacijenti koji bi bili primljeni u bolnicu i kojima je isti dan rađen UZV bili su manje-više dobre kliničke slike.

„Bilo je dosta pacijenata koji su onako "na prvu" dobro izgledali i nikada na njima ne biste rekli da će im se stanje pogoršati. Ljudi bi normalno sjedili, imali bi malu potrebu za kisikom (dvije litre op.a.) i ništa ne bi ukazivalo na to da će im se stanje rapidno pogoršati. Tek kada bismo im uradili UZV vidjeli bismo da bi im se stanje moglo pogoršati, što bi bilo nelogično, jer su oni prema vanjskom pregledu i nalazima bili dosta dobro“ objašnjava dr. Škopljanac.

Objasnio je i kako ovakva rana prognoza konkretno pomaže pacijentima. Nakon završetka studije, koja je trajala tri mjeseca, liječnici su znali još bolje kako postupati u ovakvim situacijama.

"Takvi pacijenti su na vrijeme premještani na odjele koji su bliže jedinicama intenzivnog liječenja, i na neki način smo znali koliko bi nam moglo trebati respiratora i uređaja za visoki protok kisika. Oni su bili u glavnom fokusu našeg liječenja, jer smo znali da će oni biti lošije. U studiju smo uključili 133 pacijenta, ali smo nastavili raditi UZV pretrage i na svim drugim pacijentima. Od njih 133, 17-ero ih je nažalost umrlo, na respiratoru ih je bilo 14, a na uređaju za visoki protok kisika, što je samo stepenica prije respiratora, završilo je njih 14 ", kaže dr. Škopljanac.

Popularni Članci