'

PRVI DONOSIMO: Bianca Matković svoju poziciju u Atlasu dobila mešetarenjem iskazima svjedoka u saslušanju Fimi medije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Čovjek od presudne važnosti za njeno ustoličenje, danas već legendarno popljuvani Ivo Sanader - čovjek koji je nakon svog polovičnog drugog mandata odlučio krenuti u konzultantske vode - jedan od prvih poslova mu je bio i ugovor s UniCredit bankom koja ga je uzela za jednog od svojih konzultanata na području jugoistočne Europe. Kasnije je upravo taj kredit bio razlog zbog kojeg je UniCredit poslao svojoj Zagrebačkoj Banci reviziju. Ne samo da su se odlučili na reviziju nego su znajući koliko je utjecaj Sanadera i 'ekipe' velik, poslali revizorsku tvrtku iz Austrije.

Bivša ministrica bez portfelja, u Vladi Iva Sanadera i Jadranke Kosor, bila je odgovorna za male i sitne bilateralne probleme. Zapravo, Biance Matković je bilo posvuda; ona je sudjelovala u Koordinaciji tijela državne uprave u provedbi Nacionalnog plana za pristupanje EU, pa joj se zahvaljujući toj činjenici kao zasluga pripisuje i sudjelovanje u uspješnom usvajanju 390 zakona, 1097 pozakonskih akata i 401 provedbena mjera.
Osim uloge u stvaranju Hrvatske kao države boljih zakonskih običaja, Bianca Matković je sudjelovala u 'ispunjavanju mjerila za zatvaranje svih poglavlja u pregovaračkom procesu za članstvo u EU', ona je nadgledalaa državnu Upravu i dijelila 'packe' ako naiđe na neposlušnost po pitanju naređenih antirecesijskih mjera, jača gospodarsku diplomaciju, odlučuje u tri Fonda i u pograničnim pitanjima, organizira summite, pa čak sudjeluje i u izradi internetske stranice s NATO natječajima i još pregršt stvari, a najslađi je onaj kad je morala obavljati odgovornu dužnost i svakog petog u mjesecu otići do gospođe Pavošević i uzeti pet-šest tisuća kuna za „uniformu“. Pokazala se i superiornom u odabiru tepiha ministarskog kabineta.
Iako je na prvi pogled imenovanje Biance Matković na prvu funkciju u realnom sektoru, a u Upravu Atlasa iznenađenje, iz perspektive vlasničkih odnosa, kao i prijateljskih te partnerskih odnosa glavnih igrača u tvrtki koja posluje u sklopu Adriatica.neta, nazire se logika u tome kako je miljenica bivšeg premijera Ive Sanadera zasjela u novu fotelju.

Unicredit i Atlas d.d.

Čovjek od presudne važnosti za njeno ustoličenje, danas već legendarno popljuvani Ivo Sanader, čovjek koji je nakon svog polovičnog drugog mandata odlučio krenuti u konzultantske vode. Jedan od prvih poslova  mu je bio i ugovor sa UniCredit bankom koja ga je uzela za jednog od svojih konzultanata na području jugoistočne Europe.
Kasnije je upravo taj kredit bio razlog zašto je UniCredit poslao svojoj Zagrebačkoj banci reviziju. Ne samo da su se odlučili na reviziju nego su, znajući kolik je utjecaj Sanadera i ekipe velik, poslali revizorsku tvrtku iz Austrije.


Grupacija Adriatica.net  u to je vrijeme duboko zapela u financijske probleme i to prvenstveno zbog neselektivne kupnje svojih konkurenata. Kupovala je sve i svašta, od turističkih agencija u regiji, pa do rent-a-car tvrtke. Treba li spominjati da i dan danas, nakon injekcije velikih tvrtki poput Agrokora, Croatia Osiguranja, ACI marine i inih tvrtki, od velikih turističkih agencija Adriatica.net grupacija ne drži samo tvrtke Kompas Zagreb, istarski Uniline te dubrovački Elite Travel. Naime, svoje su kandže stavili i na pionira slovenskog turizma Kompas te tako zaokružili priču u cijeloj regiji.
Bez vizije i spasa Marko Vojković  ostao je bez podrške. Bilo je samo pitanje trenutka kad će se u sve te tvrtke staviti ključ u bravu. Veliki zagrebački menadžeri, postavljani na funkcije jedne po jedne tvrtke kćeri, uglavnom SU bili ljudi koji su o turizmu znali malo manje i od ministra turizma, Damira Bajsa, a to je, složit ćete se, premalo znanja.

Sanader i Pavić

Kredit za rekonstruiranje nisu mogli dobiti tek tako. Osim branda, Atlas i Kompas nisu imali ni nekretnina,  niti bilo kakvih  pričuva. U cijelu priču se kako uključio Ivo Sanader, sada kao konzultant UniCredita krajem 2009. godine.
Sanader i dalje svojim vezama u vladi pokušava provući tezu da je spas Adriatica.net grupacije od nacionalnog interesa. Predstavljajući o koliko se važnoj tvrtki radi izbacivali su kao na traci udio Adriatice u turizmu te veliki temeljni kapital što nije bilo točno. Knjigovodstveno su napumpali vrijednost tvrtke, tako što su od svoje tvrtke kćeri – dubrovačkog Atlasa d.d. preuzeli hotel na Kopaoniku, koji je predmet sukcesije između dvije države. Svojevoljno su povećali cijenu navedenog hotela, a sve s ciljem kako bi uvećali vrijednost tvrtke. Znali su da jedino tako mogu natjerati državu da ih vrati u „život“.
WAZ, koji je preko EPH bio veći dioničar Adriatice, bio je uvjeren kako ih Sanader može spasiti od daljnjeg gutanja novca u tog touroperatora, pa su se sa Sanaderom susreli u njemačkom gradu Essenu koji ih je profesionalno savjetovao te im svojim utjecajem bivšeg premijera na svoj kadar  i na UniCredit grupaciju, omogućio da iz Adriatice izađu sa što manjim posljedicama. Koliko je uzeo na tim konzultantskim uslugama,  nije poznato, međutim sigurno dovoljno za idućih deset godina dobre klope u remetinečkoj menzi.
Teško se sjetiti kad je to Matković radila u realnom sektoru, na menadžerskim pozicijama, u turizmu, bilo čemu što bi joj dalo reference. No, Bianca Matković je tu titulu dobila na račun Iva Sanadera i starih zasluga, a vraćanje usluge Biance prema Ivu je i ovo danas kada crna mamba tlači svjedoke i spašava što se spasiti da.

 

Popularni Članci