test

PROJEKT ONKOLOŠKA UPUTNICA Ako liječnik posumnja na maligno oboljenje, aplikacijom može osigurati bolničku obradu unutar sedam dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
U riječkom KBC-u testirali su projekt te su uz novu onkološku uputnicu detektirali 63 bolesnika. Idući na redu su KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, te KB Merkur.

Nakon što se vratila s godišnjeg odmora u ordinaciju, liječnica obiteljske medicine Davorka Došen-Mrak susrela se s najtežim dijagnozama svojih pacijenata.

"Zatekla sam gotovo pet novotkrivenih karcinoma, od toga su četiri dojke i jedan karcinom pankreasa već prilično uznapredovao. Nažalost, mogu reći da ti pacijenti vape za našom pomoć da bismo mi htjeli i pokušavamo im pomoći na svaki mogući način", rekla je za RTL

Ako obiteljski liječnik posumnja na moguće maligno oboljenje pacijenta, putem aplikacije može osigurati kompletnu bolničku obradu unutar sedam dana. Sve je to dio projekta onkološka uputnica.

Pilot je bio u KBC-u Rijeka.

Za Danas ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić pojašnjava kako je sve krenulo: "Nismo znali što nas očekuje, koji broj bolesnika po pojedinom zahvatu ili pregledu. Uveli smo interni sustav svakodnevnog izvještavanja. Svaki dan smo otvorili određeni broj termina prema obiteljskoj medicini i pratili smo dnevno broj narudžbi".

Projekt je sada gotov, stigli su rezultati.

U 673 redovne narudžbe prosječno se čekalo gotovo 100 dana. Prioritetnih narudžbi bilo je 103 s čekanjem od 25 dana.

Za novu onkološku uputnicu detektirana su 63 bolesnika, a prosječno vrijeme čekanja bilo je manje od 4 dana.

Liječnica obiteljske medicine pozdravlja svaku ideju da se onkološki pacijenti hitno zbrinu.

"I do sad smo imali prioritetne liste - nije pokazalo kao najbolje i najučinkovitije rješenje. Mislim da za nas kao liječnike nema ništa gore od osjećaja bespomoćnosti za takve pacijente da im pomognemo onoliko brzo koliko bismo trebali", upozorava liječnica Došen-Mrak.

Iz Udruge žena oboljelih od raka kažu da je ovo važno za sve pacijente, jer je najgora neizvjesnost.

Popularni Članci