PRIMALA NOVAC KOJI NIJE SMJELA? Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv žene koja je prijavljivala Viktoriju Knežević zbog projekta OcijeniMe

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Podignuta je optužnica protiv Ines Bolkovac, direktorice Feralis Grupe i predsjednice Hrvatskog centra za zaštitu podataka Feralis u Rijeci, koja je podigla kaznenu prijavu protiv Udruge Prospectus iz Dubrovnika zbog projekta Ocijenime.hr kojeg je osmislila i pokrenula dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević. 

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo je za Dubrovački dnevnik informaciju.

"Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, nakon provedenih dokaznih radnji, podignulo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (39) i pravne osobe sa sjedištem u Rijeci zbog kaznenog djela nadripisarstva iz članka 313. Kaznenog zakona," stoji u odgovoru na upit Dubrovačkog dnevnika.

Kako komentira Knežević koja je pokrenula portal OcijeniMe na kojem je moguće ocijeniti rad javnih dužnosnika i službenika, za Bolkovac je prvi put čula kad je ista protiv nje i udruge koju vodi podnijela kaznenu prijavu zbog projekta.

"Ta prijava me potaknula da malo istražim njezin lik i djelo, pa sam vrlo brzo saznala kako dotična na web stranicama svoje tvrtke oglašava pružanje usluga sastava ugovora, pravilnika i slično, što su odvjetničke usluge. Takve stvari ne smije raditi nitko tko nije odvjetnik, a ona očigledno to nije. Dotična nema kvalifikacije za obavljanje odvjetničkog posla, završila je samo dodiplomski studij i to javne uprave, ono što se nekad zvalo viša upravno-pravna. Uglavnom o svemu što sam pronašla obavijestila sam Hrvatsku odvjetničku komoru, oni su dalje preuzeli postupak, prijavili sve Državnom odvjetništvu i kako smo freško saznali, Državno odvjetništvo je protiv nje podiglo optužnicu zbog kaznenog djela nadripisarstva što u prijevodu znači kako je optužena da je nezakonito pružala pravničke usluge uz naknadu," izjavila je Knežević za Dubrovački dnevnik.

Knežević je istaknula kako je, dok je istraživala, uvidjela kako je Bolkovac blisko surađivala s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

"Saznala sam kako je negdje u vrijeme podnošenja prijave protiv mene od Grada Rijeke koji je bio među prva četiri grada koja smo objavili na portalu OcijeniMe, dobila naknadu od 64.000,00 kuna te dodatnih 30.000,00 kuna od javne ustanove koja u Rijeci brine o sportskim objektima i to sve za pružanje pravnih usluga koje u RH mogu uz odrađivati uz naplatu samo odvjetnici. S Gradom Rijekom smo zbog portala OcijeniMe imali ozbiljnih problema, nisu nam htjeli dostaviti podatke nego tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje," istaknula je Knežević.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Bolkovac za komentar koja je kazala kako 'svatko može podnijeti optužnicu i pokušati dokazati neku svoju sumnju'. Bolkovac je dodala kako 'to još uvijek ne znači da kazneno djelo stvarno i postoji'.

"Sud je taj koji će u konačnici donijeti presudu o tome. Ovakvih prijava je već i ranije bilo protiv mene i protiv trgovačkog društva Feralis čiji sam vlasnik i svaki puta je, u skladu sa zakonskom regulativom, odlučeno u našu korist, odnosno da nema kaznenog dijela nadripisarstva. Između ostaloga, takvu prijavu je podnijela i odvjetnica Viktorija Knežević te je kaznena prijava odbačena", navela je Bolkovac dodavši kako je protiv Knežević neprofitni Centar Feralis za zaštitu podataka prethodno podnio kaznenu prijavu. Pojasnila je kako je riječ o prijavi 'radi nedozvoljene obrade osobnih podataka na portalu Ocijenime.hr'.

"Ta je prijava i dalje u postupku kao i zahtjev za zaštitu prava koji je upućen AZOP-u. Slijedom navedenog, nadamo se i nadalje postupanju u skladu sa zakonskom i drugom regulativom od strane nadležnih tijela i institucija te svako oslobađanje od optužnice", zaključila je Ines Bolkovac za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci