PRERANO STE MORALI KUĆI? Kafići odsad mogu raditi i iza 23 sata, evo koje su još nove upute

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IB/GM
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za rad u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19. U njima se, za razliku od prijašnjih, ne navodi ograničenje rada do 23 sata.

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim  objektima  u  smještajnim  kapacitetima  potrebno  je  osigurati  fizički  razmak  među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika, piše Jutarnji.

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno  među  različitim  skupinama  gostiju.  Za  stolovima  mogu  sjediti  organizirane  skupine  gostiju  pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba. 

Posluživanje hrane i pića

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu  ili  napitak  bez  zadržavanja,  odnosno  nije  dopušteno  zadržavanje  za  šankom.  Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju iz ruke.

Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog objekta

Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Posebna  pravila  za  ugostiteljske  objekte  u  smještajnim  kapacitetima  i  ostale  koji  imaju buffet  način posluživanja. U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane  i  da  jedan  zaposlenik  poslužuje  gostima  hranu  prema  njihovom  odabiru.  Ostale  mjere  fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe  i  plaćanja  robe,  odnosno  ako  je  moguće,  ugraditi  zaštitnu  pregradu  na  mjestu  posluživanja  i  na blagajni,  koja  će  fizički  odvojiti  blagajnika  od  kupca.  Treba  poticati  beskontaktno  plaćanje  bankovnimkarticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon  odlaska  svake  skupine  gostiju  stol,  stolice  i  druge  površine  koje  su  gosti  dodirivali  potrebno  je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.  Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Čišćenje i dezinfekcija  prostora

Na  ulazu  u  objekt  posjetiteljima  treba  biti  osiguran  dispenzer  s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na  ulazu  treba  biti  jasno  istaknuta  obavijest  o  obvezi  održavanja  razmaka  od  minimalno  1,5  m  između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati  dezinficijensom  na  bazi  alkohola  ili  nekim  drugim  sredstvom  s  deklariranim  virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača. Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Dnevno  mjerenje  tjelesne  temperature  zaposlenika

Osoblje  treba  u  jutarnjim  satima  prije  dolaska  na posao  izmjeriti  tjelesnu  temperaturu.  Ako  je  tjelesna  temperatura viša od  37,2  °C,  ako  se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine

Maske za lice

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

Popularni Članci