PONOVNO SE ZATVARAMO! Premijer predstavio mjere: Zatvaraju se kafići, restorani, teretane, autobusi mogu biti 40 posto popunjeni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković u 14 sati detaljno će na press konferenciji predstaviti nove strože mjere za borbu protiv epidemije.

"Mjere stupaju na snagu 28. studenog i trajat će do 21. prosinca", rekao je premijer na sjednici Vlade. U posljednja 24 sata zabilježeno je 4009 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21725. Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. Preminula je 51 osoba.

- Broj dnevno zaraženih premašio je 4 tisuće i zbog toga ćemo predstaviti novi paket za suzbijanje širenja zaraze - najavio je Plenković te dodao kako su primorani ograničenjima suzbiti širenje epidemije. Premijer je naznačio kako dinamika širenja ovisi o pojedincu, apelirao je ljude da se pridržavaju mjera, nose maske, drže distancu, da se ne rukuju, da se prozračuju prostori... Najavio je i proširenje kruga testiranja i pripreme za distribuciju cjepiva.

Premijer Plenković je predstavio mjere.

Zabranjuju se javni događaji s više od 20 osoba, na privatnim okupljanjima dozvoljeno je najviše 10 ljudi, potrebno je nositi maske na otvorenom ako se ne može držati distanca, obustavljaju se svadbene svečanosti, na pogrebima može biti 20 ljudi, na okupljanjima mora biti 4 kvadrata površine i mora biti provjetravanja. Javi prijevoz ne smije biti više od 40 posto popunjen. Trgovački centri i trgovine moraju istaknuti obavijest o broju kupaca istovremeno u prostoru, obvezno je i redovito čišćenje. Pekare će raditi do 22 sata. Obustavlja se rad casina i klubova za klađenje, neće biti sajmova... Obustavlja se rad restorana i kafića, a hoteli i kampovi mogu raditi, ali samo za goste koji su u njima. Dozvoljena je dostava hrane kao da Covida nema (vremenski). Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi, osim za one najviše kategorije, ali bez gledatelja. Obustavlja se rad teretana kao i kulturno umjetničkih izvedbi. Misna slavlja najbolje je održati online i preko radija, a najviše može biti 25 ljudi u crkvi. Zabrana dolaska na radna mjesta za sve one koji imaju poteškoće sa zdravljem.

- Ako se spusti broj zaraženih dio mjera će se ukinuti 21. prosinca. Nitko od nas to ne želi. Nama je cilj održati i osigurati zdravstveni sustav jer medicinsko osoblje ulaže napore s ciljem spašavanja života. Pojačat će se kapacitet testiranja, a nastavit će se pomoć od 4 tisuće kuna - najavio je Plenković.

- COVID 19 mijenja način našega života, ali ovo je trenutak gdje se osobna odgovornost mjeri s načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se odreći komoditeta da bi zaštitili zdravlje - istaknuo je premijer. Govorio je kako nerado donose propisane kazne za nepoštovanje mjera.

- Ako će se neki među nama ponašati na bezobziran način te tako ugroziti druge onda mi moramo posegnuti za sankcijama. To radimo nerado i morat ćemo napraviti distinkciju i to je idući korak - najavio je.

Popularni Članci