Poznati kriminalist o potrazi za Matejem: 'Ima jedan detalj koji mi je posebno zapeo za oko...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: M.M./ATAImages/PIXSELL
Već osam dana traje potraga za nestalim Splićaninom Matejom Perišem, koji je sa šestoricom prijatelja kombijem došao u Beograd proslaviti Novu godinu, a u noći s prošlog četvrtka na petak je zagonetno nestao i otad mu se gubi svaki trag. I hrvatska i srpska javnost kao i mediji intenzivno prate zasad bezuspješnu potragu za mladićem te zdvajanje njegovog oca Nenada Periša koji je smjesta došao u Beograd pomoći u traženju sina.

Jedini slabašan trag snimke su s nekoliko nadzornih kamera na kojima se vidi mladić koji trči ulicama u blizini noćnog kluba Gotik uz obalu Save, odakle je Periš u jednom trenutku izašao i nije se vratio.

Zašto je trčao ulicama, je li bježao i skrivao se od nekoga i što je rekao taksistu koji ga nije mogao primiti u vozilo? Je li mladić bio pod utjecajem alkohola i droge te je li pao u rijeku? Pitanja se iz dana u dan gomilaju, a s njima i brojne proturječne informacije o ovom slučaju. Sve u svemu, buka u javnom prostoru sve je veća, nepoznanica je sve više, a dani odmiču i o sudbini nesretnog mladića jedva da se zna išta više nego prvog dana.

Poznatog hrvatskog kriminalista Željka Cvrtilu, konzultanta za poslovnu i javnu sigurnost, ekipa Net.hr-a je pitala je li, sudeći po onome što se zasad (ne) zna o nestalom Mateju Perišu, potraga zapela u slijepoj ulici?

"Tragovi s mjesta događaja hlade se brzo, a kod ovakvih potraga hlade se najbrže, zato što je svaka minuta bitna. U startu se jako zakasnilo, od prijave nestanka do samog kretanja u potragu. Glavnu ulogu imaju operativci, odnosno krim-policajci na terenu, koji na neki način usmjeravaju potragu. Smjer potrage ovisi o informacijama kojima raspolažu, a ako informacija nema dovoljno, onda su istražitelji kao ćorava koka kada traži zrno. Možda ga nabode, a možda i ne", kaže Cvrtila.

Upitan je i smatra li da istražitelji raspolažu nekim informacijama koje nisu podastrte javnosti te što misli o onima koje stižu neformalnim kanalima.

"Mislim da je srpska policija, što se tiče odnosa s javnošću, još uvijek u prošlom stoljeću. Čini mi se da šture informacije koje imaju puštaju posebnim kanalima. Primjerice, preko sindikata policije ili tamošnjih ljudi poput mene, koji su se nekad bavili tim poslom. Smatram da to nije dobro jer imaju obvezu prema javnosti i trebali bi dati službene podatke. Naravno, one koje smiju dati. Uvijek se u takvim slučajevima odvaguje da se s jedne strane ispuni obveza prema javnost, a da se, s druge, ne otkriju podaci koji bi mogli naštetiti istrazi. U ovom slučaju prostor se zagušuje neslužbenim informacijama koje se često pokazuju netočnima. To su dezinformacije koje zbunjuju javnost i u tom smislu čini mi se da tamošnja policija ne radi dobro. A imaju li neke podatke koje nisu podijelili s javnošću? Mislim da imaju", kazao je Cvrtila.

Konkretno, on smatra da je policija pronašla taksista kojeg je Periš zaustavio na cesti, puno prije nego što je to objavljeno u medijima. Bilo bi, kaže, nevjerojatno da su ga, s obzirom na model i boju vozila te tablice, predugo tražili.

"Međutim, i u tom segmentu mi ne znamo ono ključno: što je mladić rekao taksistu. Je li mu rekao da bježi od nekoga, je li tražio pomoć ili mu je samo rekao da se izgubio? To je ključan podatak. Ali okej, možda zbog istrage policija taj podatak čuva za sebe", ističe Cvrtila.

Ipak, naglašava da mu je "za oko zapala" jedna informacija koju u ovoj fazi potrage smatra ključnom, a nije se dovoljno isticala.

"U potragu se uključilo srpsko Državno tužiteljstvo, a to može značiti da postoje određeni podaci koji upućuju na kriminalno djelo. Ako je osoba sama od sebe nestala, ako je u pitanju nesretan slučaj ili samoubojstvo, tada nema razloga da se uključuje državno odvjetništvo. Međutim, ako postoje ozbiljne sumnje na kazneno djelo, e onda itekako ima razloga da se ono uključi. To u najmanju ruku znači da postoje osnove sumnje da je počinjeno neko kazneno djelo", naglasio je Cvrtila.

Popularni Članci