'POTRES' U ATLANTSKOJ PLOVIDBI Suvlasnik društva upozorava na lažne porezne prijave, obaviješten DORH i Porezna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Suvlasnik tvrtke Laus CC d.o.o. Blaženko Carević početkom ožujka podnio je prijavu protiv odgovornih osoba u tvrtki Laus CC d.o.o. te protiv odgovornih osoba u tvrtki Atlantska plovidba d.d.

Podsjetimo, Atlantska plovidba je krajem 2006. godine sklopila Ugovor o preuzimanju dijela poslovnih udjela u dubrovačkom trgovačkom društvu LAUS CC d.o.o. Istovremeno je s društvom LAUS CC sklopljen Ugovor o razvoju i isporuci brodarskog poslovnog sustava, u vrijeme dok je predsjednik uprave Atlantske plovidbe bio Ante Jerković. 

Dubrovački dnevnik je u posjedu prijave koju je Carević uputio na više adresa, a među njima su i Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, Porezna uprava, Trgovački sud u Dubrovniku, ali i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te Vojna sigurnosno-obavještajna agencija. Zadnje navedene državne institucije su obaviještene o ovoj prijavi zato što tvrtka Laus CC isporučuje softverska rješenja brojnim institucijama Republike Hrvatske, pa samim time odgovorne osobe, vlasnici i povezana društva podliježu sigurnosnim provjerama.

Prijava institucijama sadrži konkretne informacije i načine navodne zlouporabe ovlasti pa tako u konkretnom slučaju Carević prijavljuje kako je predsjednik uprave Lausa CC Ljubomir Nikolić bez prethodne suglasnosti Nadzornog odbora potpisao višemilijunske ugovore vrijednosti 7 milijuna i 800 tisuća kuna usprkos tome što ima postavljeno ograničenje potpisivanja ugovora koji premašuju iznos temeljnog kapitala koji u tom društvu iznosi 316 tisuća kuna. 

Kredit od 2 milijuna kuna uzeli jer je Atlantska u problemu i nije kreditno sposobna

U dopisu se dodatno prijavljuje i to kako je navodno pod utjecajem predsjednika Nadzornog odbora, Marka Domjana, a možda i drugih osoba te na njihov nagovor, Predsjednik uprave LAUS CC, Ljubomir Nikolić početkom ožujka 2019. (bez prethodne suglasnosti) uzeo nepotrebni kredit kod banke s ciljem da se svih 2 milijuna kuna tog kredita proslijede u obliku pozajmice Atlantskoj plovidbi, koja zbog lošeg poslovanja u tom trenutku nije bila kreditno sposobna. 

To je i učinjeno dva dana nakon što je banka uplatila novce na žiro račun tvrtke LAUS CC. Nakon što je Nikolić, kako se navodi, već zloupotrijebio ovlast potpisavši navedeni kredit bez prethodne suglasnosti Nadzornog odbora, on je sazvao  sjednicu Nadzornog odbora kako bi naknadno dobio suglasnost članova. Sami članovi su, kako je vidljivo iz prijave, od predsjednika Nadzornog odbora Marka Domjana i direktora Nikolića dobili obrazloženje kako je kredit podignut u ime Atlantske plovidbe kao zamjena za jamstvo po jednom ranijem kreditu što je po prijavitelju davanje mita za trgovinu utjecajem, a navedenu odluku su podržali Hrvoje Dunatov, Tea Pocrnja iz Atlantska plovidbe te Davor Mrša iz tvrtke Laus CC.

Carević ističe kako se  navedene transakcije mogu pronaći u vidu zapisnika Nadzornog odbora, kao i u izvadcima prometa po žiro računu.

Ne ispostavljaju se računi kupcima radi izbjegavanja plaćanja Poreza na dobit

Suvlasnik Lausa pored svega još i navodi kako je sadašnji Predsjednik Nadzornog odbora Igor Bilbija iskoristio svoj utjecaj i uz podršku zamjenika predsjednika Dragana Rudana te članova Davora Mrše donio odluku da Uprava društva Laus CC ne ispostavlja račune pojedinim kupcima iako je isporuka usluga obavljena u 2020. godini, a s ciljem što manjeg prihoda u istoj godini, a za što prijavitelj smatra kako se radi o kršenju Zakona o PDV-u, za što postoje dokazi u vidu snimljene sjednice Nadzornog odbora iz prosinca 2020. godine i siječnja 2021. 

Uprava društva tako ne izdaje račune nekim društvima iako se, kako stoji u prijavi, prema Zakonu o PDV, račun mora ispostaviti najkasnije petnaestog u mjesecu za isporuke iz prethodnog mjeseca.

Na sjednici Nadzornog odbora, Predsjednik uprave, Ljubomir Nikolić obrazlaže da je tako "dogovorio" s kupcima kako bi se iskazao manji prihod u 2020 godini, pa je tako oštećen Državni proračun za odgovarajući iznos Poreza na dodanu vrijednost, a što je Blaženko Carević prijavio Poreznoj upravi u Dubrovniku te dodaje kako osim tonskih zapisa i materijala sa sjednice postoji i revizorsko izvješće tvrtke Refinal d.o.o., a gdje je navodno vidljivo kako su umanjeni prihodi jer računi nisu ispostavljeni, iako su prema tvrdnji Carevića, i Ljubomir Nikolić i Davor Mrša na sjednici u siječnju potvrdili kako su usluge isporučene, pa da se tako neispostavljenim računima umanjuju prihodi 2020. godine pa je i osnovica za obračun poreza manja pa da je i samim tim oštećen Državni proračun.

Za komentar ove prijave smo pitali Atlantsku plovidbu iz koje su nam odgovorili kako Atlantska plovidba d.d. zbog očuvanja digniteta i poslovne tradicije ne komentira neutemeljene insinuacije, posebice znajući od koga dolaze i s kojim ciljem.

''Što se ostalih upita tiče, Atlantska plovidba d.d. uvrštena je na redovito tržište Zagrebačke burze i tamo redovito i sukladno propisima objavljuje sve relevantne informacije i sva financijska izvješća. Atlantska plovidba d.d. sukladno svojoj tradiciji i politikama Društva ne komentira svoje poslovne procese'', stoji u odgovoru kojeg potpisuje Voditeljica odnosa s investitorima i javnošću Sanja Putica.

''Nakon niza upozorenja tijekom protekle dvije godine,  u vezi nepravilnosti te kršenja pojedinih zakona, koje sam iznosio i Upravi, i na Nadzornom odboru, kao  i na Skupštini društva nije bilo pozitivnog pomaka. Većinski vlasnik, Atlantska Plovidba vješto je putem predsjednika Nadzornog Odbora izbjegavao uopće staviti na dnevni red kao posebnu točku npr. Kršenja društvenog ugovora, kao i na samoj Skupštini Društva', pojašnjava Blaženko Carević. 

''Predlagao sam da se kao vlasnici mirno raziđemo, a oni, Atlantska plovidba, u Lausu CC nastave raditi što hoće ili kako hoće. Nije bilo apsolutno nikakvog odaziva s druge strane. Ne preostaje mi drugo nego putem "institucija" potražiti zaštitu u smislu poštivanja elementarnih zakonskih propisa. Vrijeme će pokazati kud sve to vodi i koje su im namjere'', zaključio je Carević. 

ZAHTJEV ZA ISPRAVKOM

Atlantska plovidba i Laus CC: Nema potresa, ne varamo na porezu, redovno podmirujemo obaveze

Popularni Članci