POSTIGNUT DOGOVOR Prosvjetari dobili traženo, prekida se štrajk od sutra ujutro

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Danas su okončani pregovori, postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je premijer Plenković u 16.20 sati nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata. Premijer je najavio kako će štrajk biti plaćen.

Plenković je otkrio koju su ponudu sindikati prihvatili.

Prvi korak je tri posto povećanje koeficijenta od 1. prosinca. Drugo povećanje za jedan posto bit će 1. lipnja. Konačno, dodatnih dva posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine, rekao je Plenković koji je opet iskoristio priliku da uputi kritiku ranijoj SDP-ovoj vladi zbog odnosa prema prosvjetarima. Ponovio je sve što je njegova Vlada nudila.

"Od sutra je štrajk zaustavljen i svi se vraćaju na svoja radna mjesta i rade svoj posao. Imamo puno povjerenje u Vladu da će postupiti onako kako smo dogovorili", kazao je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec te se zahvalio svima koji su im dali podršku.

Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.

"Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", rekao je Plenković javlja N1.

Od 1.1. 2021. bit će još 2% povećanja koeficijenta, pa se tako dolazi do konačnih 6,11 posto. Premijer je također precizirao da se božićnica povećava sa 1250 na 1500 kuna, regres sa 1250 na 1500 kuna, dar za djecu sa 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna.

Plaće se povećavaju i za nenastavno osoblje. Njihove plaće rast će istom dinamikom u istim postocima kao i plaće nastavnika, ali ne povećavanjem koeficijenata, nego kroz dodatke 3+1+2. To će biti riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022. godine.

Također je bilo riječi i o nematerijalnim pravima pa je dogovoreno usvajanje akcijskog plana protiv nasilja u školama te rješavanje problema anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika koje izazivaju brojna negodovlja kod nastavnog osoblja, donosi Jutarnji list.

Popularni Članci