PETICA KAO GLJIVA POSLIJE KIŠE "Takav način upisa u srednje škole je besmislen, treba se razmišljati o prijemnima"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Životno važne odluke donose učenici. Kraj je školske godine pa je pritisak velik, koju će srednju upisati, koji fakultet i s kojim ocjenama. Sav apsurd utrke za peticama vide i liječnici u svojim ordinacijama.

Tko će u koju školu, hoće li se imati dovoljno bodova, glavna je tema među osmašima.

"Moram neke ocjene zaoštriti malo, ali mislim da ću imati dovoljno", rekao je Toni Lukas, učenik osmog razreda. "Ima puno tih superodlikaša i zato oni uzmu mjesto onima koji imaju samo malo manje ocjene od njih", dodala je Iskra.

Ni Iskru nisu zaobišli nervoza i pritisak, iako je odlikašica. Njezina majka sve s njom prolazi.

"Naravno da me frustrira. Pogotovo zato jer ona je odlična učenica. U sedmom razredu ima dvije četvorke, u osmom dvije i s tim bodovima ona je morala prekrižiti više od deset gimnazija", poručila je Ojdana Rajić Azinović, Iskrina majka za Dnevnik.

Jer inflacija superodlikaša je uzela maha. Petica kao gljiva poslije kiše. Jesu li zarađene ili poklonjene - na upisu u srednju nitko ne pita.

"Takav način upisa u srednje škole je besmislen, samo na temelju ocjena, petica, možda i nekih navučenih petica. Mislim da bi se definitivno moralo razmišljati o nekim prijemnim ispitima što sve više škola uvodi ili će se dio toga riješiti nacionalnim ispitima", izjavio je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Bregana.

Čemu već škole pribjegavaju. Da sve to ostavlja trag na djecu, vide i liječnici u praksi, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Sanja Vištica. 

"Pa u praksi se zna da je negdje od drugog do petog mjeseca nama kao dječjim psihijatrima puno veća frekvencija naših pregleda i patologija", istaknuo je Ivan Begovac iz Zavoda za dječju psihijatriju i psihoterapiju.

Učitelji su često znali reći da se susreću s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja. Nedavno istraživanje je pokazalo da se 40 posto učitelja u posljednjih godinu dana susrelo s pritiscima roditelja za povećanje ocjene, a čak 72% s roditeljima koji na djecu vrše velik pritisak zbog ocjena.

"Pritiska uvijek ima. Na učitelje pritisak ne samo sa strane roditelja, nego općenito to je izrazito stresan period za sve učitelje", napomenuo je Matijašić.

No, liječnici kažu da ima dosta tinejdžera koji sami teže perfekcionizmu.

"Nekad roditelji baš obratno kažu ' pa ja ne vršim nikakav pritisak za školu. Ali ona hoće da bude sve pet, perfekcionista. To je perfekcionistički stil koji može biti dosta poguban za mladu osobu jer on misli da se samo tako može afirmirati" rekao je Begovac.

Kako u narodu kažu - nijedna krajnost nije dobra. Niti su ocjene jamstvo uspjeha. 

Popularni Članci