PAKET MJERA ZA GOSPODARSTVO Radnicima plaće od četiri tisuće kuna, podmireni doprinosi, pomoć hotelijerima i agencijama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

"Za nas je riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Situacija je objektivno teško i najveći je problem pitanje neizvjesnosti. Situacije je utjecala na promjenu naših života preko noći. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novu realnost, na nešto što sam prije nekoliko dana nazvao "novo normalno", rekao je Plenković. 

"Već više od 65 tisuća poduzeća krenulo je s provedbom naših prvih mjera. Prve procjene razmjera ove krize na globalnoj razini su veće od one krize iz 2008. godine. Ova kriza se uispoređuje s onom velikom depresijom krajem 20-ih godina prošloga stoljeća. Odlučili smo izaći s još jednim paketom mjera", istaknuo je. 

"Ono što smo odlučili učiniti sada, odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika. Mjera koju predlažemo jest da se ona potpora koja se već koristi, za travanja i za svibanj podigne na 4 tisuće kuna netto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuće kuna. To je ukupno 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera kada se zbroje travanj i svibanj, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, pod uvjetom da se zadrže radna mjesta", rekao je premijere Plenković donosi N1.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu", dodao je. 

"Treći element je plaćanje PDV-a na način da se on plaća nakon naplate izdanih računa. To ne znači da tvrtke neće biti oslobođene plaćanja PDV-a", naveo je Plenković i dodao da je Vlada odlučila biti maksimalno štedljiva u sljedećim danima. "Provodit će se samo postupci javne nabave koji su nužni, ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća", kazao je Plenković.

Dodao je da će na sjednici Vlade biti prijedlozi koji se odnose na sektor poljoprivrede, pogotovo kad je riječ o javnim naručiteljima. "Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Želimo sačuvati hrvatske proizvođače. Ujedno ćemo izvanrednom mjerom pomoći mljekarima, otkupit ćemo sve njihove viškove mlijeka", istaknuo je.

"Idemo i s mjerama koji je najpogođeniji ovom krizom. Izmjenama zakona pomoći ćemo hotelijerima i agencijama na način da sve poteškoće lakše prebole. Mijenjamo nekoliko zakona kojima ćemo im olakšati", napomenuo je Plenković.

"Idemo i s mjerama koji je najpogođeniji ovom krizom. Izmjenama zakna pomoći ćemo hotelijerima i agencijama na način da sve poteškoće lakše prebole. Mijenjamo nekoliko zakona kojima ćemo im olakšati", ističe Plenković piše N1.

Popularni Članci