'OVO SE ZAISTA RIJETKO DOGAĐA' Vakula otkrio kako su u rujnu pali novi rekordi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić//PIXSELL i Grgo Jelavić/ Pixsell
Iako je i prvog dana u listopadu bilo mjestimične kiše, ono što je većina doživjela u rujnu rijetko se kada dogodilo, barem u znanoj povijesti. 

 Takvi ekstremi, čak i rekordi, rijetko se gdje i kada mogu prognozirati čak i od dana do dana, a pogotovo ne u još manje pouzdanim dugoročnim prognozama, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Osim što su ponegdje izmjerene rekordne dnevne količine oborine, na nekim je meteorološkim postajama DHMZ-a i ukupna mjesečna količina oborine bila rekordna. I to ne samo za rujan, nego uopće - nikada ni jedan mjesec u godini nije bio kišovitiji od ovogodišnjeg rujna. Prema još neslužbenim podacima, koje tek trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a, od ovoga rujna imamo nove apsolutne rekorde u dnevnoj količini oborine.

- novi apsolutni rekordi u dnevnoj količini oborine, u mm oborine ili litrama po četvornome metru

Rijeka 288

Ploče 190

Ogulin 122

- novi rujanski rekordi u dnevnoj količini oborine, u mm oborine ili litrama po četvornome metru:

Crni Lug 192

Delnice 141

Kutina 92

Požega 54

- novi apsolutni rekordi u mjesečnoj količini oborine, u mm oborine ili litrama po četvornome metru:

Crni Lug 936

Delnice 601

Rijeka 592

Kutina 287

Daruvar 286

Sisak 254

Gorice 222

- novi rujanski rekord u mjesečnoj količini oborine, u mm oborine ili litrama po četvornome metru:

Zagreb Maksimir 259

Budu li ove vrijednosti potvrđene ukupna rujanska količina oborine u Crnom Lugu bit će među najvećim mjesečnim količinama ikada izmjerenim na nekoj meteorološkoj postaji DHMZ-a, možda čak i rekordna.

Zbog tih i drugih iznadprosječnih količina ovaj će rujan u većini Hrvatske vjerojatno dobiti klimatološke ocjene od "kišno" do "ekstremno kišno".

No, na većem dijelu srednjeg Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije oborine je bilo znatno manje, u granicama prosjeka, pa čak i manje. Stoga će klimatološka ocjena za rujan za Split, Hvar i Komižu vjerojatno biti "sušno".

Zanimljivo je spomenuti i kako samo u dva rujanska dana - 14. i 24. rujna ujutro - ni na jednoj meteorološkoj postaji DHMZ-a nisu izmjereni čak ni tragovi oborine. U ostalim je rujanskim danima oborine bilo barem ponegdje.

Analizira li se srednja mjesečna temperatura zraka - rujan je bio znatno manje poseban nego po količini oborine. Vrijednosti su bile uglavnom samo malo više od višegodišnjih srednjih vrijednosti u zadnjih 30 godina pa će gotovo posvuda klimatološka ocjena biti "normalan". Iznimke će biti rijetke, primjerice u Poreču, gdje će ocjena vjerojatno biti "toplo".

No, ta srednja temperatura zraka ne otkriva iznadprosječnu toplinu prve polovine rujna, tijekom koje je još bilo i vrućih dana, teosjetno hladniji drugi dio mjeseca, koje je mnoge podsjetio na listopad.

Iako je odstupanje srednje rujanske temperature zraka od prosječne bilo malo, dosadašnji dio godine i dalje je u većini Hrvatske među tri najtoplija ta razdoblja u povijesti mjerenja.

Česta i obilna kiša u većini je krajeva smanjila dosadašnji manjak u odnosu na srednju količinu oborine dosadašnjeg dijela godine, a ponegdje ga čak i poništila, primjerice u Rijeci.

No, u Splitu je i dalje rekordno suho. Na Marjanu je ukupna količina oborine od 1. siječnja do 30. rujna ove godine samo 209 litara - kao nikada do sada u tom razdoblju, a svakodnevna mjerenja postoje još od 1948. godine.

Popularni Članci