'

Ovo je devet iznimki tko ne bi trebao plaćati novi porez na nekretnine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Svaki grad ili općina iznos poreza na nekretnine trebaju odrediti najkasnije do kraja veljače sljedeće godine, kako bi se do kraja ožujka prijavljivale nekretnine za novi porez.

Ministarstvo financija pustilo je u javnu raspravu izmjene zakona kojim se od sljedeće godine uvodi porez na nekretnine, a porez na kuće za odmor ide u povijest. Svoje komentare možete dati na na ovoj poveznici.

Radi se o izmjenama Zakona o lokalnim porezima jer će 80 posto poreza na nekretnine pripadati gradovima i općina, dok država uzima 20 posto koje će proslijediti siromašnijim lokalnim jedinicama. Prvi puta je napravljena i službena simulacija koliko novca se od tog poreza planira prikupiti – 66,4 milijuna eura godišnje, što je nevelik iznos kada se podjeli na 556 gradova i općina, a od tog još 20 posto ide državi. Ministarstvo financija je iznos procijenilo pod pretpostavkom da se 600.000 praznih stanova i onih koji su u kratkoročnom najmu prosječne površine 80 kvadrata oporezuje s minimalnom stopom od 60 centi po kvadratu. Raspon u kojem svi gradovi i općine moraju uvesti porez je inače od 60 centi do 8 eura po kvadratu. Inače, dosad se od poreza na kuće za odmor prikupilo tek nešto više od 20 milijuna eura, a oporezovalo se tek nešto više od 10 posto stambenog fonda koji se sada planira oporezovati.

U ovom zakonu nekretnina je samo stambena nekretnina, dok su poslovni prostori, uredske zgrade, poljoprivredni objekti i slično po ovom zakonu nisu nekretnine. Iako one to jesu, ali se na njih ne plaća ovaj porez.

Definirano je i u 9  točaka tko sve neće plaćati porez na nekretnine. Država je definirala da za svoje prazne stanove neće plaćati porez iako ih ima par tisuća u cijeloj Hrvatskoj! 

Poslovni dnevnik piše kako se porez na nekretnine ne plaća za one stambene jedinice:

1. koje služe za stalno stanovanje
2. koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu za stalno stanovanje
3. javne namjene i nekretnine namijenjene institucionalnom smještaju osoba
4. koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji, ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci
5. preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja, ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci
6. koje uslijed proglašenja prirodnih nepogoda u određenom poreznom razdoblju nisu podobne kao stambeni prostor
7. u ostalim slučajevima kada se iz svih okolnosti može utvrditi da je onemogućena stambena namjena nekretnine
8. u vlasništvu Republike Hrvatske
9. u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze isključivo na teritoriju te jedinice lokalne samouprave

Osim ovih jasno navedenih točaka, postoji i dodatno oslobađanje za socijalne slučajeve, ali kriterije tu treba utvrditi lokalna uprava i onda takve ljude osloboditi poreza. Kriteriji nisu propisani zakonom. 

Popularni Članci