OTVOREN VELIKI KONGRES Policajci iz čak 65 zemalja zasjedaju u Dubrovniku (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Kongres IPA (International police association) otvoren je danas u kazalištu Marina Držića. Ovo je 64. put da se održava ovaj kongres Međunarodne udruge policajaca. Na otvaranju je sudjelovalo više od 300 sudionika iz 65 zemalja svijeta.

Inače, kongres se održava u cavtatskom hotelu Croatia, a jutros su sudionici svečano postrojene kod Velike Onofrijeve fontane odakle su krenuli prema Kazalištu Marina Držića. 

Predsjednik IPA-e Pierre Martin Moulan rekao je kako mu je zadovoljstvo u Hrvatskoj otvoriti 64. izdanje kongresa, te se ovim putem oprostio od članova IPA-e koji više nisu s nama, ali i uputio želje za brzim ozdravljenjem onima koji nisu mogli doći zbog zdravstvenih razloga.

Predsjednik hrvatske sekcije IPA-e Miljenko Vidak dodao je "kako je počašćen i ponosan što su nam u goste došli predstavnici 65 zemalja svijeta".

- Ovaj kongres je izborni kongres. Siguran sam da su se svi oni koji su se kandidrali za pojedine funkcije i tijela to učinili jer žele doprinjeti prosperitetu svoje organizacije. - naveo je Vidak.

Izaslanik ravnateljstva policije i načelnik Policijske uprave Dubrovačko neretvanske Ivan Pavličević naveo je "kako je posebna je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje na mjestu gdje su se okupili  delegati iz cijeloga svijeta koji imaju jednu snažnu poveznicu, a to je pripadnost policiji".

- Svi mi koji pripadamo toj obitelji znamo s kolikim ponosom nosimo policijsku uniformu i s kolikom strašću radimo policijski posao. Organizacija IPA-e, koja okuplja više od 400 tisuća članova, zaslužuje izniman respekt tim više što se dugih 70 godina, od kada postojite, razvijate na socijalnom, kulturnom i profesionalnom odnosu među članovima, bez obzira na njihovu funkciju, zvanje, jezik, spol, rasu, religiju ili svjetovni nazor. - izjavio je Pavličević.

- Bojim se da  je danas vrlo malo organizacija za koje možemo reći da se grade na tako plemenitim temeljima. Vaša krilatica "Služimo kroz prijateljstvo" u tri riječi opisuje ono što vi uistinu i predstavljate – organizaciju koja djeluje da bi širila prijateljstvo i ujedno unaprijedila policijsku struku. - objasnio je načelnik Pavličević.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo nastojanja policije da Dubrovnik ostane sigurna destinacija.

- Bernard Shaw je kazao kako svi oni koji traže raj na zemlji, trebaju doći u Dubrovnik. Pa 'dobrodošli u raj na zemlji'. Dubrovnik je dugo vremena bio nezavisna republika koja je opstala samo zahvaljujući dobroj diplomaciji. Grad posjećuju brojni turisti i vrlo smo uspješni, znajući što trebamo postići, a to je mir. Svjedoci smo vremena  kad ovdje nije bilo mira. Dubrovnik koji je važna turistička destinacija i grad pod zaštitom UNESCO-a je bio napadnut. Znamo kako izgleda život u tim vremenima. Naša ekonomija se bazira na turizmu i jako smo zadovoljni što je IPA upravo ovdje odlučila imati konferenciju. Bez snažne policije, ne bi bilo mira ovdje. Zbog toga cijenimo policiju i vojsku. - izjavio je.

 

I.B./V.S.

Popularni Članci