OTUĐENJE DJETETA Tomašević predlaže evaluaciju modela na kojem se temelji rad Poliklinike Dubrovkinje Gordane Buljan Flander

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Nakon današnjih neslužbenih vijesti kako Tomislav Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kojoj je na čelu Dubrovkinja Gordana Buljan Flander, stigla je i službena potvrda. Tomašević je na svome Facebook profilu objavio pet konstatacija, odnosno objašnjenja prethodnih medijskih napisa. 

Gradonačelnik Zagreba je potvrdio kako je razlog za razrješenje Upravnog vijeća, skandalozna odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu, u kojoj je sudac Andrija Krivak zabranio portalu H-alter da piše o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Buljan Flander i Poliklinika su, podsjetimo, tužili H-alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici pod naslovom Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?. Sud je donio rješenje u kojem je de facto zabranio jednom mediju da piše o javnoj osobi.

"Kao prvo, želim jasno i glasno reći da se mi kao gradska vlast i ja kao gradonačelnik protivimo ovakvoj praksi da bilo koja gradska ustanova, gradsko poduzeće ili gradski ured sudskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja o njihovom radu. Naravno, postoje uvriježene prakse ako se nekog osobno okleveta, postoje privatne tužbe, postoje sudski postupci u kojima se to dokazuje. Međutim, situacija u kojoj neka gradska ustanova traži zabranu kritičkog pisanja o toj ustanovi i njenoj ravnateljici je presedan. To se nikad nije dogodilo – niti je neka gradska ustanova to tražila, niti znam da je bilo ovakvih presuda.

Drugo, s obzirom i na ove okolnosti i kako bi se dalje vidjelo o čemu se sve tu radi, u najkraćem mogućem roku ćemo smijeniti Upravno vijeće, tj. članove Upravnog vijeća koji su u Upravnom vijeću Poliklinike uime Grada Zagreba, te ćemo isto tako u najkraćem mogućem roku imenovati nove članove Upravnog vijeća" napisao je Tomašević.

Istaknuo je kako su prije nekoliko dana od Gradskog kontrolnog ureda tražili da provede internu kontrolu poslovanja Poliklinike.

"To je ono što kao Grad Zagreb možemo napraviti, što je u našoj nadležnosti, kako bi se razjasnilo ima li kakvih nepravilnosti", pojašnjava.

"Pozivam Ministarstvo zdravstva da napravi stručni zdravstveni nadzor nad radom Poliklinike, jer je to u njihovoj nadležnosti. Ja ne mogu ulaziti u stručne rasprave o metodama kojima se Poliklinika bavi ni u to je li bilo nekakvih nepravilnosti vezano za klinički i zdravstveni rad Poliklinike. To je u nadležnosti Ministarstva zdravstva i mislim da je svima u interesu, i Poliklinici da bi dalje normalno funkcionirala i radila, i korisnicima, da se to raščisti. To je u interesu svih, posebice kad govorimo o zaštiti djece" četvrta je točka Tomaševićevog izlaganja.

"Peto, smatram da bi bilo dobro – i volio bih pričati s ministrima o tome da se to razmotri – da se napravi međunarodna stručna evaluacija samog modela rada i te metode jer o njoj očito postoje prijepori unutar stručne zajednice u Hrvatskoj. To je također u interesu za daljnji rad Poliklinike, kao i Grada kao osnivača – da Poliklinika dobro funkcionira i da se bavi onim čime se treba baviti, a to je zaštita djece i mladih" završio je.

Tomašević smjenjuje Upravno vijeće poliklinike Dubrovkinje Gordane Buljan Flander

Popularni Članci