Od nove godine promjene i oko napojnica za ugostitelje, evo što je novo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
U sklopu aktualne porezne reforme zasluženo mjesto ima novi porezni tretman napojnice kao alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika. Ukratko to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja napojnice karticama, ali će od siječnja 2024. jedan euro napojnice doista biti jedan euro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu 3360 eura.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, dok će se kako doznajemo razgovori s Ministarstvom financija nastaviti voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice iznad neoporezivog iznosa, piše Poslovni.

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na napojnicu obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos.

“Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak. Primjerice na jedan euro, prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na osnovu osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu.

Po novom će se cijela napojnica isplatiti radniku, naravno do neopozivog iznosa”, kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana uz trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci