'

'Novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad u javnost iznose korupcijske priče'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je pismo predsjedniku Ivu Josipoviću, predsjednicima Sabora i Vlade, te ministru pravosuđa i ministrici kulture zahtijevajući izmjenu Kaznenog zakona koji je 1. siječnja stupio na snagu, u dijelu koji se odnosi na djela protiv časti i ugleda.

Kako su priopćili iz HND-a, sudska praksa već je počela pokazivati loše strane Zakona jer smatraju da će se pojačana zakonska represija negativno odraziti na slobodno novinarstvo te da će najveći stradalnik biti javnost.

U pismu naglavašavaju kako je učinjen korak natrag u medijskim slobodama.

"Umjesto da se ta djela dekriminaliziraju, kazne su značajno pooštrene, čime je u prostoru javne komunikacije i prostoru slobode izražavanja misli neopravdano pojačana represija. HND smatra da bi djela protiv časti i ugleda trebalo izbaciti iz Kaznenog zakona, a da bi oni koji se smatraju oštećenima uvredama, klevetama i sramoćenjem, osobnu zadovoljštinu i novčanu odštetu trebali potražiti u građanskim parnicama, a ne eventualno izrečenim i naplaćenim kaznama puniti državni proračun", naglašavaju u priopćenju.

Dodaju da ako ta djela ipak ostaju u Zakonu, treba izbaciti novouvedeno djelo tzv. sramoćenja i stavak u kojem stoji da čak niti dokaz da su tvrdnje koje je novinar iznio istinite ne mogu osloboditi novinara krivnje - ako sudac ocijeni da te tvrdnje nisu iznesene u javnom interesu, budući je javni interes procijenjen ne samo od novinara nego i od uredništva koje je odlučilo objaviti neku informaciju.

U HND-u smatraju i kako novinari trebaju apsolutnu zaštitu kad u javnost iznose korupcijske priče, a da novi Zakon visokim kaznama tome odmaže i ne sadrži odredbe kojima bi se zaštitila novinarska profesija. Za uvredu se, podsjećaju, može dobiti kazna od 180, za sramoćenje od 360, a za klevetanje novčana kazna od 500 dnevnih iznosa. Traže da se one barem dvostruko smanje.

Također, ističu i da je neprihvatljivo što se teret dokazivanja prebacio na okrivljenike, što znači da novinar "mora dokazivati da nije imao namjeru klevetama umjesto obratno, kako je bilo u bivšem KZ-u, da tužitelj dokazuje da je okrivljeni novinar imao izričitu namjeru klevetati tužitelja", poručuju iz HND-a.

Izvor: Media Servis

 

Popularni Članci