Njemački medij piše kako bi Plenković mogao naslijediti Ursulu von der Leyen

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Armin Durgut/PIXSELL
Prema pisanju njemačkog Bilda, aktualna predsjednica Europske komisije polako gubi podršku u redovima europskih pučana, a već su se počeli spominjati alternativni kandidati koje je EPP mogao predložiti za budućeg šefa komisije.

U posljednje vrijeme, piše Bild, a prenosi tportal, iskristalizirale su se dvije alternativne zamjene za von der Leyen na čelu komisije – hrvatski premijer Andrej Plenković te grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

“I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsjednici parlamenta Roberti Metsoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom ožujka, većeg talenta za govore nego von der Leyen”, piše Bild.

U tekstu se spominje kako se Ursuli von der Leyen zamjerilo što je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera htjela unaprijediti na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU-u. Nakon svega pitanje je može li von der Leyen dobiti podršku u Europskom parlamentu. Zeleni su razočarani nedavno razvodnjenim “Zelenim dogovorom”, liberali ih vide kao uzrok broj jedan birokracije, EU socijalisti su djelomično ljuti jer je von der Leyen tako jasno podržala stav Izraela u sukobu s Hamasom.

“Iskreno, šanse su joj s**nje…”, izjavio je neimenovani zastupnik iz redova CDU-a za Bild. Čak i kad bi većina u EP-u za izglasavanje kandidata došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cijenu, kazao je isti izvor za Bild.

Popularni Članci