Nastava bi trebala krenuti uživo za sve osnovce i maturante, Dubrovačko-neretvanska županija sutra donosi odluku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Učenici viših razreda osnovnih škola od 5. do 8. razreda od ponedjeljka, 1.veljače vraćaju se u školske klupe te će se na nastavi uživo (A model) pridružiti najmlađim đacima koji su u školskim učionicama od početka drugog polugodišta.

Također, osim maturanata četverogodišnjih srednjih škola koji su već u A modelu, na nastavu licem u lice od ponedjeljka se u većini županija vraćaju i svi drugi učenici završnih razreda srednjih škola (trogodišnjih i petogodišnjih/medicinskih škola, ondje gdje još nisu uključeni u nastavu uživo). Praktične vježbe također bi se trebale održavati u školskim prostorima.

To znači da će od početka veljače u online nastavi po C modelu do daljnjega ostati samo učenici prvih triju razreda četverogodišnjih srednjih škola, odnosno prva dva razreda u trogodišnjima te prva četiri u petogodišnjim strukovnim školama.

Iako te odluke većina županija još nije formalno objavila, a očekuje se da bi to moglo biti najkasnije sutra, od šibensko-kninskog župana i aktualnog predsjednika Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Gorana Pauka doznaje Slobodna Dalmacija kako je najveći broj županija sklon upravo ovakvom rješenju.

- Razgovori se još uvijek vode, ovo su dva, tri krajnja dana za "brušenja" odluka. Kao što je poznato, odluke o modelima nastave donose se na lokalnoj razini, a prema informacijama većine kolega, prihvatit ćemo sugestije Ministarstva znanosti i obrazovanja i od ponedjeljka na nastavu uživo vratiti sve učenike osnovnih škola i sve učenike završnih razreda srednjih škola, dok ostali do daljnjeg ostaju u online nastavi – kaže župan Pauk o razgovorima koji se vode u sklopu mogućeg popuštanja epidemioloških mjera od početka veljače.

U Dalmaciji se također ne očekuju iznimke: Zadarska županija već je potvrdila kako će od ponedjeljka upravo na ovaj način provoditi nastavu, u Šibensko-kninskoj također, a kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija koje bi odluke službeno trebale objaviti sutra, u četvrtak. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji to znači da se u škole vraćaju i treći razredi strukovnih škola i oni koji idu u četvrti razred četverogodišnjih obrazovnih programa i peti razred medicinske škole. 

Što se tiče prakse, ona će se najnormalnije nastaviti u učionicama i radionica. 

Iz Zadarske su županije najavili kako će odluku o radu škola ponovno razmatrati već nakon nakon prvog tjedna nastave u veljači.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje se zauzima za postupno vraćanje učenika u nastavu uživo, zasad je također iz većine županija dobila slične obavijesti. Ali, ima i drugih primjera, recimo Brodsko-posavska županija odlučila je kako će od ponedjeljka na nastavu licem u lice vratiti i sve osnovce, ali i sve srednjoškolske.

Primorsko-goranska, u kojoj, kao i u Istarskoj županiji, od početka drugog polugodišta u nastavu uživo nisu bili uključeni maturanti, donijela je novu odluku. PGŽ će tako od ponedjeljka u nastavu uživo vratiti i učenike viših razreda osnovne škole i sve maturante kao i ostale učenike završnih razreda srednjih škola, dok svi ostali nastavljaju prema C modelu najmanje do 12. veljače.

Popularni Članci