'

NAJAVLJEN PROSVJED PROSVJETARA 'Jednokratno su nam povećali plaće pa bismo sad trebali šutjeti? Neće ići!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sljedeći tjedan počinje socijalni dijalog. 

Prosvjed koji je najavljen iz sindikata Preporod resorni ministar Radovan Fuchs nazvao je nepotrebnim i rekao da sindikalisti nepotrebno dramatiziraju. Glavni tajnik NSZVO-a Matija Kroflin gostovao je na N1 televiziji.

Kroflin kaže da ministrove izjave smatra neprihvatljivima. "Ako čekate pregovore 15 mjeseci i onda dođete pred zid i ne možete isforsirati da ti pregovori otpočnu, nego morate ići na prosvjed, a onda kažete sindikatu da dramatizira, to nije baš dobar uvod. Postoje ozbiljni problemi, a izjave ministra ne idu u smjeru konstruktivnog socijalnog dijaloga", govori Kroflin.

Kaže da su počeci tog ugovora stari i više od 20 godina. "Posljednji ugovor je potpisan 2018. i istekao je, a egzistira na odluci vlade", poručio je Kroflin i dodao da vlada može odlučiti i da ugovor ne vrijedi, čime bi se sindikaliste stavilo u nepovoljan položaj.

"Postoji potreba, ne samo naših članova nego svih zaposlenika, pa i Ministarstva, da se neke stvari reguliraju drugačije. Nećemo dopustiti da sve ponovno traje ovako dugo. Inzistirat ćemo na vrlo efikasnim pregovorima i da se završe u nekom razumnom roku", rekao je.

Kroflin priznaje da su plaće prošle godine rasle, ali upozorava da posljednjih godina nisu rasle koliko su trebale. "Što bismo se mi sad zbog jednokratnog rasta trebali sakriti u mišju rupu i ne govoriti ništa i ne tražiti dodatni rast plaća? To neće ići", kaže Kroflin.

Borit će se, kaže, i protiv sustava ocjenjivanja kakav je sada. Kaže da su neke stvari napravljene brzo zbog NPOO-a i o njima se nije dovoljno promišljalo.

"To naše osoblje dovodi u vrlo nezgodnu situaciju. Vaš nadređeni ocjenjuje vas, a vi njega ne možete. Pitanje je tko njega ocjenjuje i kontrolira. To je sve skupa ostalo nerazrađeno", govori Kroflin te upozorava da bi to neke zaposlenike moglo dovesti u vrlo nezgodan položaj. "Taj sustav, ovakav kakav je, ne može zaživjeti", kaže.

Popularni Članci