NADA POSTOJI ZBOG OBITELJI KOJA JE NAPRAVILA ČUDO Ovo je sve što se događalo u slučaju kapetana Dina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
U nevremenu nasred Atlantika 26. rujna potonuo je francuski brod Bourbon Rhode, a na njemu je među 14 članova posade nestao i šibenski kapetan Dino Miškić (39).

Do danas su tri člana posade pronađena živa, a pronađena su i tijela četvorice poginulih pomoraca. Šibenski kapetan i dalje se vodi kao nestao, no njegova obitelj se ne predaje. Nakon što je objavljeno da se potraga prekida, počeli su vršiti pritisak na hrvatske vlasti da urgiraju diplomatskim kontaktima, a na noge je podigla i brojne građane koji potpisuju peticiju za nastavak potrage, te prikupljaju financijsku pomoć za njeno izvođenje u privatnom obliku, piše Telegram.

U međuvremenu se jutros pojavila nova nada za preživjele i hrvatskog kapetana, i to nakon što je objavljeno kako su u vodama nestanka navodno viđene signalne rakete koje bi mogle značiti da preživjelih još ima. Zbog toga se u području tragičnog događaja potraga ponovno intenzivirala.

1. Bourbon Rhode nestao 26. rujna

Bourbon Rhode, tegljač francuske kompanije Bourbon Offshore potonuo je u Atlantiku 26. rujna, nakon što se našao na udaru uragana Lorenza. Na njemu je u trenutku nestanka bilo 14 pomoraca, među kojima i šibenski kapetan Dino Miškić. Kapetan je prije potonuća odaslao poziv u pomoć navodeći kako se nalaze oko 1200 nautičkih milja od Martiniquea i oko 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od središta uragana Lorenzo. Pritom je kazao kako im more prodire u krmu broda. Tvrtka je odmah organizirala akciju spašavanja uključujući u potragu i tamošnju obalnu stražu, francusku mornaricu te dio američke avijacije.

2. Pronađena tri preživjela pomorca

U nedjelju 29. rujna objavljeno je da su nakon dvodnevne potrage u moru pronađena tri mornara, ukrajinska državljanina koji su se nalazili na jednoj splavi za spašavanje. Od njih se kasnije doznalo da plutaju od 26. rujna kada su brodu nakon prodiranja mora otkazivali motori te je potonuo. Istovremeno, naše je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je brod bio pod vodstvom šibenskog kapetana, koji se smatra nestalim.

3. Četvrti dan potrage pronađeno jedno tijelo

Četvrti dan potrage, 30. rujna nastavljena je potraga za Miškićem i njegovim kolegama. Tijelo jednog od pomoraca je pronađeno, a u međuvremenu u javnost počinju curiti informacije o poslovanju Bourbon Offfshorea. Oni koji su radili za tu tvrtku tvrde kako ne brine o brodovima, da su zbog njihovog lošeg stanja ranije već stradavali mornari, njih osam, da je tvrtka za to i kažnjavana, ali da se ništa nije promijenilo. O lošem stanju Bourbon Rhodea progovara i kum nestalog Šibenčanina, inače također kapetan jednog broda pozivajući se na izvore iz Miškićeve obitelji.

4. Još tri poginula pomorca pronađena u moru

Peti dan potrage 1. listopada francuski mediji objavljuju da je moru pronađeno tijelo jednog pomorca. Primijećeno je iz zrakoplova koji je pretraživao vode, a potom je izvučeno na komercijalni brod da bi bilo prebačen na brod francuske ratne mornarice. Nešto kasnije tvrtka Bourbon Offshore izdaje priopćenje da su u moru pronađena još dva tijela preminulih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Ni jedan od njih nije Dino Miškić.

5. Nakon tjedan dana zaustavlja se potraga

Tri dana kasnije, u petak 4. listopada francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je da obustavlja potragu za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode među kojima je i hrvatski kapetan. Do tog dana pronađena su tri preživjela mornara te tijela četvorice poginulih.

Ostatak napisa pročitajte OVDJE.

Popularni Članci