NA SJEDNICI VLADE O PELJEŠKOM MOSTU Plenković: Od ove sezone bismo mogli ići u Dubrovnik preko mosta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na današnjoj sjednici Vlade.

"Za petnaestak dana bi trebao biti završen Pelješki most, a od ove sezone bismo mogli ići u Dubrovnik i na krajnji jug Hrvatske koristeći Pelješki most i pristupne ceste, što znači da je cijela Hrvatska jedna cjelina," rekao je Plenković, a piše N1.

Spomenuo je i razgovor s Bakirom Izetbegovićem, istaknuvši važnost opstanka Hrvata u BiH.

Rastom cijene energenata pogođena je cijela Europa, rekao je Plenković, dodavši da su cijene plina u Europi u prosjeku skočile 40 posto, a cijene struje dvadesetak posto.

"Hrvatska je tu iznimka. Napravili smo određene mjere kako porast cijena energenata u kućanstvima u Europskoj uniji ne bi reflektirao u Hrvatskoj. Do 1. travnja, do kraja sezone grijanja, neće doći do porasta cijene struje ni plina. Trenutno stanje na tržištu nije povoljno i Vlada tu održava kontinuirane sastanke i analizira stanje i koje će mjere poduzeti kako bismo eliminirali skokove," rekao je Plenković, dodavši da je jedna od opcija smanjenje PDV-a na plin.

Govoreći o epidemiji, Plenković je rekao da se situacija ne smiruje otkako se pojavio omikron. “Od tri milijuna novih slučajeva svakoga dana u svijetu, polovica otpada na Europu. WHO je prognozirao da bi u sljedeća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola europskoga stanovništva, ako se nastavi ovako širiti. Premda je omikron zarazniji, a zarazniji je kako pratimo situaciju, ipak izaziva blaže simptome, međutim, smrtnost i dalje ostaje visoka, rekao je Plenković, dodavši da je u proteklom tjednu zabilježen rekordan broj novozaraženih.

U ovom tjednu zabilježeno je 48.600 novih slučajeva zaraze. To je najveći broj u jednom tjednu, duplo više nego prije dva tjedna, rekao je Plenković, dodavši da je broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj premašio 13 tisuća.

Ponovno je istaknuo važnost cijepljenja i pozvao građane da se cijepe.

Pred usvajanjem je i paket reformi sustava socijalne skrbi, rekao je Plenković.

Popularni Članci