KRAJ RAZUZDANIM TURISTIMA U SPLITU Kažnjavat će se polugoli šetači i oni koji piju alkohol na javnim mjestima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Miroslav Lelas/PIXSELL
Novi komunalni red u Splitu stupio je na snagu s početkom ove godine i donosi veće kazne za prekršitelje. Splićane i njihove goste nadzirat će 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave čekat će još 12 njih. Osobe koje budu zatečene pijući alkohol na javnim mjestima ili šetajući se polugole po gradu platit će kazne od 150 eura.

Odluka o komunalnom redu donesena je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća 2022. i predstavlja sveobuhvatniji, precizniji i rigorozniji pristup novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu na prethodnu. Namjera je uvesti red u cijelom gradu, posebno u kulturno-povijesnoj gradskoj jezgri (zona A), koja ima posebnu zaštitu.

Novom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana, koje se odnose isključivo na zonu A, a komunalno redarstvo ima ovlast za provedbu kažnjavanja. Tko se neće pridržavati pravila, kaznit će se kaznama od 260 do 1320 eura. Zabranjeno je postavljanje elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata (štekati) u zoni A, a dopušteno je izvođenje glazbe uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Nova odluka o komunalnom redu također donosi zabranu postavljanja bankomata i automata na javnim površinama te zabranu šetanja psa bez povodca (kazna 66,36 eura za fizičku osobu).

Grad Dubrovnik također ima sličnu odluku o komunalnom redu od kolovoza 2020., a prvi golišavi turisti platili su kazne od tisuću kuna.

Nova splitska odluka o komunalnom redu cilja na uvođenje reda i poštivanje propisanih zabrana, kako bi se zaštitila kulturno-povijesna gradska jezgra i osigurao kvalitetan život za stanovnike i posjetitelje grada.

Popularni Članci