test

KOLIKO TROŠE GOSTI S KRUZERA? 'Probat hoće, ali baš kupiti ne'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović/DD
Kruzer s 1900 turista i 800 članova posade uplovio je u Rijeku. Na grdosiji dugoj tristo metara je, na mjesečnom krstarenju vrijednom 9.000 eura po osobi, i obitelj iz Australije.

"Dobro se zabavljamo, otkrivamo koliko je Mediteran drugačiji od naše Australije, ali stvarno je lijepo“, kaže za RTL Gerda Ross. O Rijeci u koju su pristali malo znaju. "Kao Trst je, u Italiji, ali ne znam previše pa sam sretna što ću istražiti“, kaže Melissa Lions iz Australija.

Oni koji su tu ostali, za upoznavanje grada imaju deset sati. Njih petsto otišlo je na izlete od Krka do Istre. No, koliko su spremni potrošiti u gradu kada na brodu imaju sve što požele?

"Zapravo ne znam kakva je ponuda. Razgovarali smo kod kuće s nekim tko je bio tu i rečeno nam je da je ovdje sjajna moda i odjeća“, kaže Amerikanac Gary Woodall. "Ne znamo koliko ćemo potrošiti, ovisi kakav nas duh pokrene, ovisi hoće li nam se nešto svidjeti", govori Australka Margaret Lowel.

Čim je kruzer uplovio u luku naplaćeno je tri eura pristojbe po putniku. Prva stanica turistima s kruzera je riječka tržnica. Prodavačica s tržnice Hasna Jupić objašnjava što ih najviše zanima: "Najviše smokve, ne znam zašto, svježe ili ove druge, najviše smokve, da! Zanimljive su im, ali ne dovoljno da bi ih kupili. Probati da jer je izloženo pa onda ovako probaju, kupit ne!“.

Ugostitelji se žale. Vlasnica konobe s autohtonom hranom i svježom ribom smještenoj uz ribarnicu Neva Valenčić kaže: "I s ostalim kolegama ugostiteljima sam razgovarala, bar što se tiče centra grada Rijeke isto mi tako govore, znači od cijele sezone potvrđujem i stojim iza toga što sam rekla, od cijele sezone, od svih kruzera koji su pristali, usidrili se u našu luku, ako je bilo 30 gostiju“.

Turisti obilaze znamenitosti, fotografiraju, neki svrate u suvenirnicu s isključivo riječkim suvenirima u Starom gradu. "Ne može se reći da su to kupci, tu i tamo netko nešto kupi, to je istina, ali da su to kupci -ne, oni su ljudi koji kupuju magnete, kupuju razglednice“, otkriva vlasnica Amna Šehović.

U obližnjoj galeriji u kojoj je sve ručni rad, kažu isto. "Najčešće to budu ili morčići ili magnet, neka čašica unikatna“, kaže dugogodišnja djelatnica Anita Iljkić.

Ima iznimki. U trgovini s domaćim likerima, rakijama i čokoladama smještene na samom Korzu osjete dolazak kruzera u grad. Prodavačica Petra Landek ne skriva koliko gosti s kruzera kod nje znaju potrošiti: "Oko pedesetak eura, možda do 60 eura, neki su spremni i preko 100, neki su i manje od 10!“.

Od početka godine u riječku je luku stiglo 11 kruzera s 30 tisuća putnika. Stiže ih još sedam s 10 tisuća turista. Rijeka je sve popularnija na mapi za ovakve vrste putovanja, samo još treba naučiti kako od toga bolje zaraditi.

Popularni Članci